Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Mida oleks soovitav gastriidi korral süüa ja juua?07.03.2013

Kas gastriidi korral on kuivatatud sepik lubatud (leib ilmselt isegi kuivatatult mitte)? Paljud soovitavad kartulimahla, kuid mõnes kohas kirjutatakse, et see on mürgine. Ei oska seisukohta võtta, aga samas tahaks seda kasutada, kuna tundub, et võtab hästi hapet alla.
Kas astelpajuõli, mida igal pool soovitatakse, on hea ka ülehappelise gastriidi korral?
Ma jõin umbes 8 kuud peaaegu iga päev 1-3 tassi kummeliteed - kas ma võisin sellega endale midagi halba teha? Tuttav ütles, et ei oleks tohtinud aga miks, seda ei leia kuskilt. Nüüd pole kuu aega joonud aga ehk saaks sellest gastriidi puhul abi.
Ja veel - kas keefiri võiks gastriidi korral tarbida - selle kohta on ka nii palju vastukäivat infot, mida Teie arvate?

Suur aitäh Teile juba ette,

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere, gastriidi leevendamiseks soovitatavatel võtetel on erinevatel inimestel sootuks erinev toime. Arsti poolt määratud ravi kõrval võite ettevaatlikult proovida ja välja selgitada, mis teile kõige paremini sobib.
Kuivatatud leib ja sepik võiksid teile sobida. Kartulimahl sobib ülihappesuse korral, kuna ta vähendab maomahla eritumist. Proovige. Sama puudutab astelpaju õli.
Kummel on kerge põletikuvastase toimega ja sageli on abi olnud poole klaasi leige kummelitee joomisest enne sööki.
Keefiri ja jogurtit jooge enesetunde järgi. Nad võiksid sobida, aga jälgige, kuidas teile endale tundub. Väga konkreetseid toidusoovitusi gastriidile on raske anda. Lugupidamisega,
Mai Maser