Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kuidas on õige toituda, kui mitmete toitude söömisega kaasneb mul kõhulahtisus?12.02.2014

Tere,
Mul on mure, et ma ei saa süüa toorest salatit ega puuvilju, kuna kohe tekivad kõhus valud ning kõht on lahti. Nii on ka mitmete teiste toitainetega.

Ehk oskate öelda, millest võib see tingitud olla. Hommikuti söön tavaliselt putru, e-ainete vaba sinki ning vahel juustu, kanaliha või kodujuustu. Päevas joon vaid 1 väikese tassi kohvi. Olen pensionär, ei tarvita alkoholi ega suitseta.
Olen naine, pikkust 165 cm, kaal 80 kg .

Teid tänades!

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Kindlasti pöörduge perearsti poole põhjuste väljaselgitamiseks. Ma võin ainult oletada teie kaebuse põhjal, et tegemist võib olla mingi kroonilise (alaägeda?) põletikuga. Sageli on põhjuseks üks bakter (Helicobacter pylori). Kuid seda tuleb uurida. Kaebuste leevendamiseks soovitan süüa kõiki aedvilju töödeldud kujul - kas aurutatud, keedetud, grillitud, puuviljad ja marjad kas kompoti või kissellina ja vähe korraga. Teile ei sobi ka hapud mahlad. Kergendust võib tuua ka leige kummelitee joomine enne sööki. Kuid kindlasti vajate meditsiinilisi uuringuid.
Lugupidamisega Mai Maser.