Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Millest võib see olla, et kaal tuleb vaatamata regulaarsele trennile ikka juurde ja mis uuringuid võiks veel teha?13.02.2014

Tere!
Olen võtnud juurde 20kg, poole aastaga taas 7 kg.
Käin trennis 4-5 korda nädalas ning trennid on erinevad ja mitmekülgsed. Ei hakka täpsemalt kirjutama oma treeningkava ning toitumiskava, kuid olen põhjalikult tutvunud ning nõu pidanud erinevate spetsialistidega ja antud elustiili juures ei tohiks ülekaalu eksisteerida.
Terve oma elu olen olnud aktiivne ning suurepärases vormis ning olen veendunud, et antud probleem on seotud mõne tervisehäirega.
Kuna mul on pärilik ebaregulaarne menstruatsioon ning naistearst soovitas võtta selle korrigeerimiseks Yasminelle tablette, siis ilmselgelt on kaalutõus ka osalt nendega seotud, samas kunagi ammu kui neid võtsin, kaalutõusu ei tekkinud.
Lähen homme arsti juurde(uue) ning lasen teha lisauuringud. Kuna on palju inimesi, kes kurdavad oma kaalutõusu üle aga neid ei võeta tõsiselt, kuna suur protsent lihtsalt tarbib üle. Minu puhul on aga nii, et vajan arsti, kes teeks vajalikud uuringud. Keda te soovitaksite lisauuringuteks ning kas oskate öelda kas võib asi olla neerudes? Tean, et võib olla ka kilpnäärme ületalitus, kuid eelmise aasta uuringutest selgus, et kilpnäärmega on kõik korras. Võib olla kuidagi vere uuringutes on algselt see peidus ja kohe uuringud ei näitagi midagi? Küsin, kuna tookord olid näitajad üldse kõik väga head - kolestorool jne aga samas eratreeneri juures on näha, et rasvaprotsent on oluliselt tõusnud. Tunnen, et olen vett täis ja paistes.

Tegemist on minu jaoks väga suure probleemiga mitte ainult välimuse pärast, vaid ka selles, kuidas vaimne enesetunne on sellest tingitud. Pole kerge olla terve elu suurepärases vormis ja siis elada midagi sellist üle, et ükskõik mida teed ei lange kaal vaid tõuseb.
Lugupidamisega ja Teid tervitades.

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Teie selgitusest paistab, et liikumise ja toitumisega peaks olema korras ja need on kontrolli all. Esimene lüli, kellega konsulteerida, on ikkagi perearst, kes oskab anamneesi ja eelnevte analüüside põhjal otsustada täiendavate uuringute ja konsultatsioonide vajaduse üle. Kilpnäärme osas võib oletada alatalitlust, mitte liigset aktiivsust.
Kui on küsimus vee kogunemises, siis on otsustajad südamearst ja neeruarst. Vesi võib koguneda ka liigselt soolase söömisest. Kuid need kõik on oletused. Kahjuks ma ei saa rohkem aidata.
Lugupidamisega Mai Maser