Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas soojustada betoonpõrandat, kui madal lagi ei anna võimalust väga kõrgele põrandat tõsta?21.01.2015

Meil on "narva plokist" ujuvpõrandaga karjaköök. Tahame seda soojaks teha ja elamuna kasutusse võtta. Põrandad on betoonist ja kallakutega. Hoone on ise madala laega 2.20. Kõige keerulisem on põranda soojustamine. Kui põrandat tõsta, siis jääb ruum väga madalaks. Katust ei taha ka täielikult maha võtta ja hakata seinu kõrgemaks laduma. Betoonpõrand on paks ja betooni all on liiva kruusa killustiku segu. Ise oleme mõelnud panna laagid ja laakide vahele villa ja villa peale puitpõranda. Kas selline lahendus midagi annab või on täitsa mõttetu. Isegi selline lahendus teeb ruumi 10-12cm madalamaks. Kuidas saaks lage tõsta nii, et katust ei peaks täielikult lammutama. Väljast mõtlesime soojustada seinad ja vundamendi 10 penoga. Meil ei ole kavas temast suurejoonelist hoonet teha. Võib juhtuda, et tulevikus aegajalt ei ela seal kedagi. Vesi ja kanalisatsioon tuleb ikka.
Ette tänades.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Hoone või hooneosa kasutusotstarbe muutmine vajab ehitusprojekti. Ainult soojustades ei saa abiruumist eluruumi. Soovitan pöörduda projekteerijate poole.