Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas veenduda, kas äkki puit oli niiske ja õli ei imendunudki puitu vaid kuivas lihtsalt pinnale kinni?16.06.2014

Tere!
Tänan Teid eelmise vastuse eest, sellest oli palju abi. Unustasin eelmises postis mainida, et lauad, mida sauna remondil kasutatud sai, ei olnud uued, vaid mitukümmend aastat laka peal kuivas seisnud lauad. Lauad olid ladustatud vaheliistudega, et õhk vahel liiguks.
Kuna kunagi ammu ammu olid vanematel kõrvalhoones ka loomad, siis võis üleval lakapeal olla ka niiskust, ammoniaaki jne. Käega katsudes olid lauad kenasti kuivad, aga osad neist väga tolmused. Puhastasin lauad kaltsuga tolmust ja harjaga sodist enne sauna viimist, aga palja silmaga kõike ju ei näe. Äkki võis olla laudadel juba enne hallitus küljes? Kuigi teistpidi jälle on ka mõnel vanal detailil peale õlitamist olnud nüüd kerge hallitus küljes mida pole kunagi enne olnud.
Käisin Tallinnas kõik suuremad ehituspoed läbi ja Deepkill-i neil polnud. Kuna midagi tahtsin ruttu teha ja internetist uurides leidsin hallituse tõrjena soovitatud Boracol 10 hallituse eemaldaja. Info järgi tapab kõik seened ja hallituse. Võõpasin sellega kogu alumise osa üle ja ühe seina sain tänu paigaldusviisile täiesti maha võtta ja lauad mõlemalt poolt üle töödelda. Järgmisel päeval hallitust küll näha polnud, muidu tuli see juba hommikuks tagasi. Kahtlus on omal ainult selles suhtes, kas boracol ka puidu sisse enam läheb, kui pind on ühe korra õlitatud?
Lauad on 10cm põrandast kõrgemale jäetud ja sain ka laua otsad kenasti üle töödelda, sealt tundus, et tõmbab veel hästi sisse. Laua otsad olidki teatud kohtades kõige hullemad. Mahavõetud sein iseenesest tagant küljest ei hallitanud, paaril laual oli alumine ots kergelt hallitanud ka tagant poolt. Kuna väljas on pidevalt vihmane ja niiske, siis panin suure ventilaatori vaikselt tööle, et lööb ka põrandal õhu "käima". Üleval pool ei tohiks küll probleemi olla, saunaruumis ja eesruumis on aken pärani lahti, lisaks on alati lahti ka vaheuks, mis eraldab sauna ülejäänud keldrist. Uks on kinni ainult saunatamise ajal, et soe õhk keldrisse ei pääse. Lisaks on kõigis neljas sauna ruumis 20cm läbimõõduga ventilatsiooni avad ja ühes tagumises ruumis ka aken, mis on kogu suveaja lahti.
Mind huvitab ka mis juhtub niiske puiduga, kui seda õlitada. Äkki oli siiski puit niiske ja õli ei imendunudki puitu vaid kuivas lihtsalt puidu pinnale kinni? Mida Arvate üldse Boracoli kasutamisest sellisel puhul?
Igatahes õppetund jälle juures ja teab millest tulevikus hoiduda.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Boracol on kemikaal, mida mina ei soovita. Selleks on kaks põhjust: esiteks, nagu teiegi kogemus näitab, pole see kemikaal hallitusseente osas kuigi effektiivne ning teiseks sisaldab kemikaal aineid, mis mõjuvad meestel viljakusele ning naistel lootele. Loodan, et varsti keelatakse Boracoli jaemüük nagu Rootsis seda juba tehtud on.
Hallitusseened on oma olemuselt seened, mille eoseid ja osakesi leiab õhus pidevalt. Seega nende täielik vältimine pole võimalik. Hallitus ehk hallitusseente koloonia tekib pindadele, kui selleks on sobivad tingimused, milleks on lisaks niiskusele toitained ja sobiv temperatuur. Kaua seisnud lauad lähevad harva hallitama ainult kõrge suhtelise õhuniiskuse tulemusena, hallitusseente kolooniate tekkeks sellisel puidul on vaja vaba vee sattumist laudadele. Seega on tõesti teie puhul määravaks õli.
Teie juhtum on huvitav. Olen valmis tulema teie juurde objektiga tutvuma ja vajadusel ka nõustama, palun kirjutage mulle mailiaadressil kalle@mycology.ee , kus nimetatud hoone asub ja ma astun võimalusel läbi.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt