Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Millest majavamm toitub, kas võib vana põranda aluses pinnases ka edasi elada veel?10.10.2012

Tere!
Kavas maja renoveerida, mille käigus ka uued liivaalusel, penosoojustusega põrandad teha. Kuna vana puitpõrand oli mädanenud aga selle põhjustanud seent ei ole võimalik enam kindlaks teha, siis sellega seoses küsimus. Võttes esialgu eelduseks, et see võis olla majavamm, kas siis on võimalik, et ta seal liiva sees edasi areneb, kui enam kusagilt toitu ei saa või võib ta toituda ka liivast ja mullast või on see välistatud? Nagu ma aru olen saanud, on teiste seente puhul liivas või pinnases toidu puudumisel arenema hakkamine kindlasti võimatu? Või kuidas?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui liivas pole puiduosakesi või detaile, siis seen (sh. majavamm) seal kaua areneda ei suuda, sest nimetatud seened toituvad ainult puidus leiduvatest ainetest. Siiski soovitan liiva töödelda boorax pulbriga 200-300 g/m2 ja pealmine kiht (ca 2 cm) kergelt segada liivaga. See takistab seeneniidistiku levikut.
Soovitan siiski kaaluda betoonpõranda asemel alt tuulduva puitpõranda rajamise võimalusi. Vajadusel saan soovitada optimaalset konstruktsiooni puitpõrandale.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt