Koristamine


Küsimus: Kas laminaati võib puhastada aurupuhastajaga?15.12.2016

Tere!
Olen laminaatparketti puhastanud niiske mopiga ja kasutanud ka õrna äädikalahust. Köögis jäävad ikka nagu mingid rasvatriibud parketile. Sooviks endale osta Kärcheri aurupuhastaja. Kas laminaati võib sellega puhastada ja kas tohin kasutada ka värvitud põrandal põrandapragudest mustuse eemaldamiseks.
Ette tänades

Vastus: Helge Alt, koristusala spetsialist-koolitaja, Puhastusekspert OÜ, www.puhastusekspert.ee

Tere!
Laminaatpartketti on väga hea puhastada lihtsalt veega niisutatud mikrokiust lapi või mopiga. Põrandakuivataja-pühkija ja mikrokiust lapiga on tõhusam, sest mehhaanika kummiosal parem. Kui mustus rohkem, siis tasub esmalt märjemalt ja siis teise lapiga kuivaks.

Aurupuhastusmasinad on head abimehed paljudes oludes:
- pehme mööbli, autoistmete puhastus
- rasvane mustus
- vuugivahed
- erinevad kihistumised pindadel.
Meeles tasub pidada, et aurupuhastusmasinast on siis kasu, kui eemaldame mustust, mille temperatuur muudab vedelamaks, ehk kergemini eemaldatavamaks ning pinnakattele see sobib. Enamus katetele see sobib, kuna kuumust on vaid hetkeks (nii nagu küünlaleegist kiiruga näppu läbi tõmmates see ei saa kõrvetada).

Laminaadile aurupuhastusüldjuhul sobib, samuti värvitule. kas pragudest mustuse ära võtab, sõltub juba paljudest asjaoludest (milline pragu, milline mustus, kas on imur jne)

Aurupuhastusmaina soetamisel tasuks vaadata alljärgnevat:
- milline on masina surve (bar)
- kas tal on imemismehhanism- imur, mis imeb lahti tulnud mustuse ära
- milline on masina töövalmis saamise aeg- kaua peab ootama, enne, kui masin on valmis auru tegema

hea mõte oleks enne soetamist, analoogne masin rentida ja teha katseid konkreetses olukorras.

Meie kodulehel www.puhastusekspert.ee on ajakirjanduses varem ilmunud lugusid aurupuhastusest ja ka laminaadi puhastusest.