Koristamine


Küsimus: Millega puhastada vasest dušisegistit?01.02.2013

Duši metallpinda (vask) on vaja puhastada, toru on hallikas, ilmselt veest, mis on lubjane. Happelise vahendiga ei saa, sest proovisin natuke ja see muudab metalli värvi. Kuid millega siis?

Vastus: Helge Alt, koristusala spetsialist-koolitaja, Puhastusekspert OÜ, www.puhastusekspert.ee

Tere!

Puhastamisel tuleb alati arvestada kahe aspektiga -milline mustus, millisel pinnal. Mustus määrab, millega on vaja puhastada, aga samas tuleb meeles pidada, et aine võib pinnale liiga teha. Sageli on selles konflikt - mustus vajab teatud ainet, aga pind ei talu.
Kui on tegemist setetega, siis setted eemalduvad hapete mõjul, samas hape võib kahjustada ka vase pinda. Seda eriti, kui hapet on valesti kasutatud. Hetkel puudub info, kuidas happe proovimine toimus. Vase pind võib olla muutunud tuhmiks ka oksüdeerumise tulemusena, sel juhul kasutada vaskpindadele mõeldud hooldusainet, mida soovitan küsida professionaalseid puhastusaineid müüvatest firmadest.
Eesti kareda vee puhul puutume tahes-tahmata kokku setetega, vannitoas on seda kergem ennetada, kui siis riskida hapete (vale) kasutamisega. Ennetamiseks on parim viis pindasid regulaarselt niiske (piisab vaid veega niisutamisest) mikrokiud lapiga pühkida.
Kui sete juba on olemas, mida siis teha?
1) külastada professionaalseid koristusaineid müüvat ettevõtet ja küsida vastavates tingimustes kasutamiseks sobilikku sette eemaldajat
2) koduseks viisiks võib kasutada äädika ja soola segu (tass äädikat, lisada 1 tl soola), antud lahuse ja pehme lapi või paberiga puhastada, siis loputada ja seejärel soodaveega töödelda ning jälle loputada.

Kui pind on puhas, võib proovida vaskpindadele mõeldud hooldusainega töötlemist, mis kaitseb pinda kiire määrdumise eest.

Edu!

Helge Alt