Kassid


Küsimus: Kassid ei saa omavahel läbi21.10.2011

Tere,
Mul on varjupaigast võetud umbes 3-aastane kastreeritud kass. Kui ta oli meie juures terve aasta uhkes üksinduses elanud, siis tuli meie hoovi emane kodutu kass. Lasin ta steriliseerida.
Nende vahel hakkasid hirmsad kaklused, karvatutte lendas ja oli ka verd. Proovisin igasuguseid asju - silitasin neid korraga ja andsin midagi head süüa, nühkisin rätiga ja siis segasin lõhnu omavahel, lasin vanal kassil uut nuusutada jne. Kodurahu huvides hoian neid nüüd lahus. Uus kass käib ka õues, sest ta lihtsalt hullus ainult tubasena olles ning ega tal ka kerge ei olnud, kuna vana kass ju terroriseerib. Õues saab ta ise peremees olla.
Vahest ikka juhtub, et vana kass saab lipsata tuppa, kus uus kass elab ning ega ta nüüd just joonelt enam kallale ei karga, aga läheb teda kohe piirama ja kiusama. Uus kass kardab teda, uriseb, tõmbab kõrvad pealigi, võimalusel põgeneb kähku kapi alla.

Küsimus selline, kas võibki nii olla, et osad kassid lihtsalt ei sobi omavahel ja kõik? Et mitte midagi ei saagi teha ja neid peabki elu lõpuni eraldi hoidma?
Kummaline on see, et varjupaigas oli ju vana kass terve karja kassidega koos ja probleeme ei olnud. Kas siis probleem on hoopis uues kassis ja tema käitumises? Tänan.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!
Enamasti kassid mingi hetk siiski lepivad teineteisega. Ilmselt ei saa neist sõpru, nad lihtsalt ignoreerivad teineteise olemasolu. Aega võib minna päris palju, kuni nad enam-vähem positsioonid paika panevad.

Varjupaigas, kus kasse on väga palju, on tõesti rivaalitsemist vähem. Kodustes tingimustes peetakse territooriumi rohkem omaks ja "sissetungijaid" ei armastata.

Oman isiklikku kogemust ka, kus kaks kastreeritud isast ei suutnud 3 aasta jooksul sõbraks saada. Kaklesid vähemalt korra nädalas nii, et terve elamine oli karvu täis ja ise olid üleni verised. Mõlemad märgistasid ka kodu. Probleem lahenes kolimise ja kasside eraldamisega päevapealt.

Minupoolne soovitus oleks selline, et proovige umbes kuu aja vältel Royal Canini Calm toitu mõlema peal. Seda kasutavad ka varjupaigad riiukukkede puhul ja toimib väga hästi. Võib-olla suhtuvad nad seda sööki süües teineteisesse rahulikumalt ja suudavad leppida.