Kassid


Küsimus: Mis võib olla põhjus, et kassipoeg pissib minu arvates liiga palju?28.06.2012

Tere!
Mul on neljakuuse emase kassipoja tervise kohta mitu küsimust.
Millest võib olla põhjustatud see, et kassipoeg pissib väga ohtralt (sama firma liiv, mis tuttava kassil pidas vastu terve kuu, kulus minu kassipojal ära kahe nädalaga, pott suisa lainetab teinekord)? Kassike ei joo ebanormaalselt palju, sööb konservtoitu. Väga dehüdreeritud ei paista olema (kuklanaha järgi vaadates), uriin on suhteliselt lõhnatu.
Kas on normaalne, et muidu rahulikul kassil tekivad ca paar korda päevas ülima aktiivsuse hood (jookseb pööraselt mööda tuba, ajab asju ümber ja ronib mööda kardinaid)?
Ja veel - kuidas käituda hammustava kassiga (tuleb nurrudes juurde ning asub valusasti purema)?

Tänan Teid vastuse eest ette ja kõike head!

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tervist!
Terviseprobleemiga soovitan kindluse mõttes pöörduda loomaarsti poole. Ka siin portaalis võib ta leida.
Mina ütlen ainult, et konserv on 75% vesi ja kui kass sööb palju konservi, siis pole ime, kui ta ka palju pissib. Samuti on võimalik, et teie kass kasvab hetkel kiiremini, sööb rohkem ja seega ka pissib rohkem kui sõbranna kass. Harjutage kass korralikku kuivtoitu sööma. Näiteks kodust lahkudes jätke ette vaid krõbinad. Nii ei saa kass teid näljase näoga ahistada ja peab mingi hetk olude sunnil krõbinaid sööma. Krõbinate toiteväärtus on hulka kõrgem! Pissimist peaks siis kindlasti vähemaks jääma. NB! Keegi pole veel täis toidukausi ette nälga surnud, hoolimata, et toit ei maitse või pole harjumuspärane;)

See, et kassipojal käivad nn "hullutuurid", on täiesti normaalne. Kihutatakse ringi, riputakse kardinates, ronitakse mööda nurki üles ja tehakse kõike, mis teile ei meeldi ja rikub teie kodu. See on asi, millega peab juba kassi võttes arvestama. Normaalsed kassitembud! Need tuurid üldiselt vanusega raugevad. Umbes kolme-nelja aastaselt kassilt võib vahest isegi loota seda, et ta magab koos teiega hommikuni, mitte ei alusta kell 2 öösel ja 7 hommikul voodi all hoki mängimist:)
Kassipojad kipuvad närima, rappima, küünistama, purema...jne praktiliselt kõik. See aga pole kindlasti lubatud! Jupist peale tuleb kassi hoolega kasvatada ja pidada kinni mõnedest reeglitest. Peab olema äärmiselt järjekindel ja päris mitu kuud tõenäoliselt enne, kui suudate juurutada kassis arusaama, et inimest ei kasutata mänguasjana.

Väga oluline on, et kassiga mängimisel ei kasuta te kätt! Ei õrrita käega, ei kutsu kallale! Hoidke lähedal näiteks mõni ritv sulega, millega tähelepanu käelt eemale tõmmata. Kui kass tahab maadelda, siis võite kasvõi muretseda mõne pehme mänguasja, mida kass saab rappida ja millega saate koos mängida, hoides seda enda käes, aga samas jättes kassile mulje, et rünnatav pole teie käsi, vaid ikka mängukaru. Seda siiski vaid juhul, kui kassi maadlushimu on taltsutamatult suur ja hiirte tagaajamisest ja suletuttidest pole abi.

Kui kassipoeg läheneb teile sõbralikult ja siis kargab kallale, võib teda turjast kergitada ja öelda hoiatavalt EI! Kui kass saab kurjaks, tuleb olla järjekindel ja tegevust korrata. Kui paari kolme korraga ei saa aru, siis viige ta teise tuppa rahunema. Ignoreerige ta olemasolu isoleerides ta kasvõi vannituppa mõneks ajaks. Nii peaks ta maha rahunema ja viie minuti pärast on kuri tuju tõenäoliselt läinud. Kui kassil puudub võimalus teid pureda ja rünnata, siis tõenäoliselt ei hakka ta seda tegema kui ta suureks kasvab. Kui ta kasvab üles nii, et saab kedagi närida, teeb ta seda suure tõenäosusega ka suurena, kui miski ei meeldi ja mitte üldse enam mänguna. Kass kuulab tihti ka seda, kui talle kurjalt ja hoiatavalt kassi kombel KŠŠŠššš...teha. Nii teevad ju ka kassid, kui on kurjad või väga häiritud.
Kassiema kasvatab oma poegi tihti nii, et sakutab turjast või lajatab käpaga kõrvade vahele. Just viimane on eriti alandav kassile ja peaks selgelt panema looma aru saama, milline on tema positsioon kodus ja mis on lubatud, mis mitte. Seega koputus nimetissõrmega hoiatavalt kõrvade vahele. Juba õrn koputus peaks teie arvamust talle selgitama! Kindlasi ei tohi kassi otseselt lüües karistada.