Kassid


Küsimus: Mida teha kui kass muutub väga kurjaks ja ründab mölluhoos isegi öösel voodisse?27.06.2012

Võtsin endale kasside hoiukodust alla-aastase isase kassi, ta on nüüdseks kastreeritud ja elame juba üle poole aasta koos. Ta ei taha silitust, kohe hammustab ja küünistab, mingit süllevõtmist või hellust ta ei taha, muutub väga kurjaks. Vahel ründab lihtsalt lambist ja kõige hullem, et kui öösel tuleb talle möllutuur peale, siis hüppab ta voodisse ja hammustab ja kraabib vihaselt. Ja ta on tõeliselt vihane! Ta ei oska lõpetada, nii et lõpuks pritsin ta üsna märjaks enne kui ta ära läheb. Olen pidevalt nii kraabitud, mida teha?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!
Nagu aru saan, võtsite kassi, kui ta oli veel üsna kassipoeg?!
Kassipoja puhul on raske tulevast iseloomu ennustada. Olen samas siiski arvamusel, et kassi käitumist on võimalik suunata ja kasvatada. Harvadel juhtudel ongi loom agressiivne. Ilmselt pole välistatud, et ka kassidel on psüühilisi haigusi või sündroome nagu inimestel ja nad pole 100% adekvaatsed oma tegudes ja käitumistes.

Alustuseks tuleks siiski läbi mõelda, et kas olete midagi valesti teinud tema kasvatamisl, kas kassil võiks olla stress, kas miski võiks teda häirida, kas on peres inimesi, kes teda ei salli jne.
Tihti on kassid ülbed ja agressiivsed, kui peremehel (või kõigil peres) on olnud kombeks kassiga käega mängida ja kui on lastud pisikesest peale mänguna inimest närida ja käpaga sudida. Samuti teeb agressiivseks looma see, kui inimene ei austa looma privaatsust ja soove. Näiteks segatakse, kui kass ei soovi (magades, süües...). Tehakse midagi vägisi või vastu tahtmist ja seda stabiilselt (näiteks väntsutatakse, sunnitakse jõuga sülle, käsitletakse arvestamata kassi arvamust ja tahet).
Kui midagi sellist pole juhtunud ja kass on põhjendamatult agressivne, siis on soovitav proovida kasutada erinevaid rahustavaid tooteid, mida ma enamusele soovitan. Parim neist ehk Royal Canini söök Calm, mis Kasside Turvakodus kõik kurjamid ja pahurdajad vagaseks teeb või siis äärmusliku lahendusena konsulteerida oma veterinaariga ja uurida päris antidepressantide kohta.

Loodan, et leiate lahenduse ja suudate end oma kassi silmis autoriteetseks muuta. Ka kerge turjast sakutus on lubatud ja peaks kassile selgitama, kes on juht ja milline on tema positsioon majas.