Loomaarst


Küsimus: Kas kassil kõrva sattuv vesi võib põletikku või muud probleemi tekitada?26.08.2012

Tere! Mul on 3-kuune kassipoeg, varsti nelja kuuseks saamas. Olin ühe päeva kodust ära, panin talle muidugi süüa ja juua mitmeks päevaks ette. Ja koju tulles avastasin, et kassil kõrv seest imelikult must. Esimene mõte oli, et ta mul lillepotid ümber ajanud, aga ei. Siis vaatasin seda kõrva lähemalt ja see must ollus oli midagi muud ja see oleks nagu voolanud peaaegu kõrvast välja. Naabrinaine siis võttis selle suurema mustuse ära, aga ütles, et kõrv on haiget saanud. Samas ta ei kratsi kõrva, kõik tundub korras olevat. Kui kass sügas ennast sealt või kui mina vastu läksin, siis tuli kõrvast imelikku lirtsuvat häält. Kui kassil vesi kõrva läheb, kas see võib ka kurja teha? Mitu päeva enne seda pesin teda, jälgisin, et vett kõrva ei läheks, aga siiski. Eile oli kõrvalest veidi punetav, täna on ilusam. Nuusutades mina imelikku haisu ka ei tunne. Milles võib probleem olla? Ette tänades,

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kui kassile mingil kombel vett kõrva satub, siis tavaliselt raputab ta selle kohe välja ning kõik on jälle korras. Pole aga välistatud, et niiskus soojas keskkonnas, ehk siis kuulmekanalis, soodustab põletiku teket. Soovitan siiski kassipoja kõrva(d) kliinikus ette näidata. Vajadusel saab arst lähemalt uurida kõrvanõret - tsütoloogia, parasiidiuuring - ja kontrollida otoskoobiga ka kuulmekäiku (võõrkehad, vaigutropp, põletik).
Ja kui kõik on kõrvaga korras, mida me kõik ka loodame, on ta just sellises eas, et vaktsiinisüsti saada, nii et kliinikuskäik tundub igati hea mõte olevat.