Liikluskoolitus


Küsimus: Kui autokooli teooriaeksam on positiivselt läbitud, siis mis aja jooksul tuleb teha sõidutunnid ja sõidueksam ning ARK? 20.01.2015

Tere! Kui kaua on aega sellest hetkest kui autokooli teooriaeksam on positiivselt läbitud, teha ära sõidutunnid ja sõidueksam ning ARK? Et kui käin alles sõidutundides veel mõnda aega, ega ma teooria eksamit uuesti tegema ei pea?

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Küsimusele puudub ühene vastus, kuna riikliku õppekava kohaselt loetakse koolitus lõpetatuks, kui õpilane on omandanud vastavad õpiväljundid. Kuidas koolitaja seda hindab on koolitaja otsustada. Tuginedes esitatud küsimuse sisule tundub, et küsimuse esitaja ei ole siiski teooriat selgeks saanud ja tunneb hirmu selle ees, et peab teooriaalaseid teadmisi koolitajale veelkord näitama. Minu arvates on õige, kui teooria-ja sõidueksam sooritatakse autokoolis teatud mõistliku ajaperioodi vältel (näiteks 15 päeva). Kui koolitaja on läbiviidud hindamise tulemusel veendunud, et õpilane on nõutavad õpiväljundid omandanud, väljastatakse õpilasele vastava kategooria mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistus.

Milline on koolituse lõpetamise kord Teie autokoolis saate teada, kui esitate vastava küsimuse oma autokoolile.

Millal koolituse lõpetanu taotleb juhtimisõigust Maanteeameti liiklusregistris ei ole reglementeeritud, kuid mida kiiremini seda teha seda väiksem on tõenäosus, et midagi õpitust on ununenud.