Liikluskoolitus


Küsimus: Mis muutus tegelikult registrimassi muutmisega täismassiks (B-kat)?14.05.2012

Tere.

Olen hädas sama küsimusega - "Mis kategooria juhiluba nõuab sõiduk, mille registrimass on 3500 kg?", http://www.vastused.ee/loe/liiklus-ja-soidukid/liikluskoolitus/3079/mis-kategooria-juhiluba-nouab.html
Lähen selle küsimusega edasi ja küsin, et mis saab välisriiki sõites? Kas see, et Eestis on lubatud sõita B-kat lubadega aastani 2016, annab õiguse juhtida ka sama sõidukit välisriigis olles?
Tegemist on MB 508 baasil ümber ehitatud matkabussiga (N2) ja tehnilises passis on registrimass 3500kg ja täismass 5000kg. Kuhu kategooriasse lugeda antud sõiduk - kas C või B, näiteks linnas liikluskorraldust jälgides või õuealale sõites?
Aitäh vastuse eest!

Vastus: Henn Rebane, autoinsener, teooria- ja sõiduõpetaja, OÜ Autosõit Tallinna autokooli direktor, Autosõit OÜ, www.autosoit.ee

Eesti liiklusseadus lubab juhtida sellist N2 kategooria sõidukit, millel on registrimassiks määratud 3500 kg B kategooria juhiloaga 2016. aasta 1. jaanuarini. Teistes riikides ei pruugi antud üleminekusätet olla ja kas seal tohib sellist sõidukit juhtida B kategooria juhtimisõigusega, saab kindlaks teha ainult vastavate riikide seadusi tundma õppides.

Kõige lihtsama ja töökindlama lahendusena näen ma võimalust, et läbite C kategooria mootorsõidukijuhi õppe (20 tundi teooriat ja 10 sõidutundi õppesõitu) ja taotlete C kategooria mootorsõiduki juhtimise õiguse.