Asjaõigus


Küsimus: Millised õigused mul on, kui olen kaaslaenaja, aga korter kuulub endisele elukaaslasele ja mina mingit hüve ei saa?05.03.2018

Olen võtnud koos endise elukaaslasega eluasemelaenu. Mina olen kaaslaenaja, aga korteriomand kuulub 100% elukaaslasele. Ma ei ole enam nõus olema kaaslaenaja, sest ma ei ela enam ise selles korteris. Minu silmis olen hetkel pandud olukorda, kus võib toimuda endise elukaaslase alusetu rikastumine minu arvelt - kui tema laenu tagasi ei ole võimeline maksma, siis nõutakse kohustus sisse minult, aga mingit hüve või õigust ma selle vastu ei saa. Milliseid õiguskaitsevahendeid saan oma õiguste kaitseks antud olukorras kasutada?

Vastus: Meelis Pirn, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Barrister, http://barrister.ee/

Tere,

leping on osapoolte vahel sõlmitud dokument ja seda muuta on võimalik ainult osapoolte nõusolekul. Te ei saa nõuda, et pank laenuandjana muudaks lepingut nii, et Teie ei oleks enam kaaslaenajaks. Kui Teie endine elukaaslane laenumakseid ei tasu, siis võib laenuandja nõuda makseid Teilt, kui kaaslaenajalt. Kuid sellisel juhul tekib Teil võimalus nõuda need maksed tagasi oma endiselt elukaaslaselt alusetu rikastumise sätete alusel.

Eluasemelaenu puhul seatakse ostetavale eluasemele panga kasuks hüpoteek. Kui pangal ei ole võimalik ka Teie kontot debiteerida (konto on tühi või Teil polegi selles pangas kontot), siis algatab pank hüpoteegi realiseerimise ehk korteri või maja müügi täitemenetluse korras.