Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas peab otsustama, kui korteriomanike hääled jagunevad pooleks?05.02.2016

Möödunud aasta lõpus loodi 6 korteriga majas ühistu. 4 liiget olid kohal ja võtsid vastu otsuse maksta remondifondi igakuiselt 1 euro m2 pealt. Nüüd, kui maksmise aeg käes, leiab üks ka neist, et summa on liiga suur ja hetkel on seis, et 3 korterit on selle summa maksmise poolt, 3 vastu. Kas nüüd koosolekul saavad need 3, kes vastu on, nõuda summa vähendamist? Kui hääled jagunevad pooleks, kuidas siis peab otsustama?​

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,
esmalt tuleb silmas pidada seda, et kui otsuse vastuvõtmisel osalenud korteriomanik oma seisukohta hiljem muudab, siis korteriühistuseaduse paragrahv 13 lõikest 1 tulenevalt, ei muutu sellest veel vastuvõetud otsus.
Kehtiva otsuse muutmiseks tuleks vastu võtta uus, eelmist otsust äramuutev üldkoosoleku otsus. Kuna selle vastuvõtmiseks ei ole aga piisavalt hääli koos, siis ei ole probleem mitte nendel korteriomanikel, kes soovisid kehtestada remondifondi suuruseks 1 euro m2, vaid sellele otsusele vastandujatel.

Kuna remondifondi kasutatakse ehitise korrasoleku (NB! sh visuaalse korrasoleku) tagamiseks, millise kohustuse on riik pannud korteriomanikele, siis tuleks vaidlusküsimust vaadata (demokraatliku juhtimise printsiibist) laiemalt, ning hinnata ka seda, kas kogutav remondifond on ehitise ohutuse ja visuaalselt korrektse väljanägemise tagamise seisukohalt piisav.

Tervitades,
Andry Krass, MAL
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ