Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas igale majale eraldi ühistu vormistada, kui kõigi kolm maja inimestest ei pruugi koosoleku kvoorumit koguneda?21.10.2016

Meie KÜ koosneb 3 majast, nüüd on kohustuslik kokku kutsuda 51% igast majast koosolekule. Kui ei tule koosolek kokku, siis ...? Kui näiteks 60 krt. maja ei tule 51% ja 89 krt. maja tuleb, 30 krt maja tuleb, kas siis on võimalik jääda KÜ 2 majaga? Meil tuleb koosolek, mis otsustab meie saatuse. 41 aastat on koos oldud. Majad on renoveeritud-soojustus+küte, meil on koos laen. Maksed on madalad. Kuidas siis toimida? 66.3 m2 korteri makse ilma veeta oli septembris 36.22 eurot. Pole paha. Üürilisi on palju, kõigi omanike kontakte pole. Kui meeleheitlikult "rabada" võiks volitusi võtta. Notar tuleb kohale. Kui palju võin volitusi võtta? Meil kehtib vana põhikiri! Volituse võib kirjutada teisele KÜ liikmele või perekonnaliikmele!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui ühe maja korteriomanikud ei ole mitme kinnisasja baasil asutatud korteriühistus jätkama, siis kuulub korteriühistu likvideerimisele.

Kuna mitme kinnisasja baasil loodud korteriühistu järglaseks olevatel korteriühistutel ei ole keelatud omavahel koostööd teha, siis on madalad maksed võimalikud peale olemasoleva korteriühistu likvideerimist.

Volituste hulga osas seadus piiranguid ei tee, küll aga võib piirang olla sätestatud korteriühistu põhikirjas. Soovitan volituste võtmise notariga, kes tuleb üldkoosoleku otsust kinnitama, kooskõlastada.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ