Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas majandamiskulusid peab kandma eluruumi pinna pealt või kogu mõttelise osa pealte ehk siis ka rõdu pinna pealt?15.03.2017

KÜS §15 prim 1 sätestab, et majandamiskulusid tuleb arvestada eluruumi üldpinna ühe ruutmeetri kohta, kui korteriühistu põhikirjas ei sätestata teisiti. Korteriühistu põhikiri viitab majandamiskulude arvestamisel seadusele. Kuidas aga tõlgendada eluruumi üldpinda? Korteri juurde kuulub terrass. Kinnistusraamatus on eraldi välja toodud eluruumi pind ja terrass, mis on mõlemad kajastatud korteriomandi mõttelise osa suuruses.
Näiteks
terrass: 20 ruutmeetrit;
eluruumi pind: 40 ruutmeetrit;
mõttelise osa suurus: 600/14 000.
Kui selles olukorras kanda majandamiskulusid seaduse järgi, kas siis tuleb kulusid kanda vaid eluruumi pinna pealt või kogu mõttelise osa pealt?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,
kahjuks tuleb möönda, et korteriühistuseaduses toodud sõnastus on segane ning paraku ei ole ka valitsev kohtupraktika sellesse lõplikku selgust toonud, pigem vastupidi.
Samas ei ole kahtlust, et seadusandja algse mõtte järgi jagunevad majanduskulud kaasomandi suuruse järgi (vt KOS § 13 lg 1) ehk siis sõltumata sellest, mis otstarve järgi korteriomandi osasid kasutatakse.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ