Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas KÜ revident võib ise otsustada kus ja millal teostab revideerimist ja kas peab taluma mitme inimese juuresolekut?19.02.2018

Tere
Saatsin 7-päevase etteteatamisega KÜ juhatusele kirjaliku avalduse revideerimiseks vajaliku dokumentatsiooni kaustasid. Kuuendal päeval sain kirjaliku vastuse aja ja koha toimumise kohta. Kohal olid kaks juhatuse liiget ja majahaldur kelle seltsis pidin teostama revideerimist ja ruum, kus see toimus, oli külm. Sellest tekkisid küsimused, kas revident võib ise otsustada kus ja millal teostab revideerimist, kas peab seda tegema ümbritsetud kolmest inimesest, kas juures peab olema ka majahaldur, kas raamatupidamise dokumentatsioon peab olema majahalduri käes kodukontoris? Sellises situatsioonis oleks olnud nagu suur kurjategija keda peab jälgima ja silma peal hoidma. Olen revidendiks valitud KÜ Üldkoosoleku poolt ja põhikirjas ei ole punkti, et revideerimise juures peab keegi istuma eriti ümbritsetuna kolmest inimesest, see häirib töö tegemist ja pole võimalik keskenduda dokumentidesse.

Ette tänades revident

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, seadusepunkti, mis ütleks, kuidas viiakse KÜ-s läbi revisjoni, puudub. Juhul, kui selline reeglistik on vajalik, siis saab selle kehtestada KÜ üldkoosolek.
Siiski peavad nii KÜ juhatus, kui revident lähtuma oma tegevuses tsiviilseadustiku üldosa seaduse paragrahvist 32, mis sätestab, et juriidilise isiku osanikud, aktsionärid või liikmed, samuti juriidilise isiku juhtorganite liikmed peavad omavahelistes suhetes järgima hea usu põhimõtet ja arvestama üksteise õigustatud huve.
Tähtis on silmas pidada ka seda, et vastavalt raamatupidamise seadusele vastutab raamatupidamise dokumentide säilimise eest juhatus.

Kokkuvõttes on minu hinnangul mõistlik eeldada, et KÜ dokumentide revideerimine toimub tööajal KÜ asukohas (juhatuse tööruumides), ning juhatus tagab revidendile võimaluse teha oma tööd segamatult.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ