Korteriomandiõigus


Küsimus: Kes hüvitab koteriomanikule lepingulise partneri tekitatud kahju?18.04.2018

Tere. Korteriühistul on sõlmitud leping haldusfirmaga. Haldusfirma sõlmis ekslikult ühistule topeltkindlustuse, seda ka ise tunnistades. Kehtiva kindlustuse poliis ja arve oli halduril olemas. Nüüd nõuab haldusfirma hea tahte avaldusena topeltkindlustuse kulude katmist korteriomanike poolt, viidates, et summa on marginaalne. Eelnevalt ei olnud küsitud korteriomanike nõusolekut lepingu sõlmimise osas, polnud saadetud kindlustuslepingut eelnevalt tutvumiseks, ei olnud informeeritud kindlustusfirma vahetumisest, ei olnud teemat arutatud ei koosolekul ega saadetud meili teel infot, ka teavitati lepingust korteriomanikke alles 2 kuud pärast lepingu kehtima hakkamist. KÜ juhatuse õhutamisel hääletati üldkoosolekul häälteenamusega, et korteriomanikud katavad topeltkindlustuse kulud. Kas selline otsus on õiglane nende suhtes, kes polnud nõus halduri poolset eksimust ise kinni maksma?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui korteriomanike üldkoosolek on kantud kindlustuskulu heaks kiitnud, siis tuleb sellele otsusele alluda ka nendel korteriomanikel, kes selle otsusega ei nõustunud. Sellinel viisil saavutatud õigusrahu ei ole kõigi jaoks õiglane, kuid see on ainus viis, kuidas korterelamu majandamisega efektiivselt edasi liikuda.
Korteriühistu juhtimise ning lepingute sõlmimisega peaks korteriühistus tegelema juhatus.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ