Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas mul on õigus üle vaadata, kui palju minu poolt tekitatud veeuputus naaberkorterile kahju tekitas?02.03.2013

Põhjustasime veeuputuse kaudu kolmele korterile kahju. Need kolm korterit nõuavad kindlustusfirmade kaudu kahjude hüvitamist. Mind huvitabki see, et kas mul on õigus teada kui palju korterid kahjustada on saanud? Seni on ainult üks korter kutsunud korteri kahjustusi vaatama. Kuidas vältida olukorda, et mulle ka muude remonttööde kulusid kaela ei määritaks (mida korteri omanikud üritavad meie veeuputuse kahjuks ajada)? Kas mul oleks õigus nõuda korterite kahjude kohta tõendeid/ekspertiisi? Kui jah, siis kust seda oleks võimalik tellida? Veel huvitaks see, et mis oleks selle tagajärjed kui ma ei kirjuta kindlustusfirma nõudele alla, sest leian, et küsitakse ülemõistuse liiga palju?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, Teil on õigus nõuda nii kahustatud korterite kahjustuste kohta dokumentaalseid tõendeid, kui ka andmeid selle kohta, millel põhineb kahjunõude suurus. Reeglina võetakse selleks hinnapakkumine ehitusfirmast.
Kõige kindlam viis vältida nö. ülemaksmist on võtta ka ise kahju kõrvaldamiseks hinnapakkumine ning juhul kui see osutub nõutud summast väiksemaks, siis maksta kahjutasu selle järgi.

Tervitades,
Andry Krass, M.A.L.