Lepinguõigus


Küsimus: Kes saab raha, kui kohtutäitur müüb autot, mis on mittenotariaalse ostu-müügilepinguga juba müüdud laenuandjale?17.10.2012

Tere!
Varajagamisest tulenev hüvitisnõue on täitmisel kohtutäituri käes. Kohtutäitur arestis võlgniku vallasvara (sõiduk) ja see on täna müügis. Sõiduk kuulus ühisvarasse, mille tagatisel võttis eksabikaasa laenu, mis sai teatavaks alles kohtuliku varajagamise käigus ning mille pantimine ei olnud minule teada - seega minu nõusolek puudus. Sõidukile oli vormistatud mittenotariaalne ostu-müügileping kiirlaenuandjaga. ARK-s on sõiduk ümbervormistamata ja peale varajagamist jäi eksabikaasa ainuomandisse. Samuti ei ole sõidukil laenuandja poolt seatud pandimärget. Laen laenuandjale on täna tagastamata. Kohtutäitur arestis nimetatud sõiduki, märge olemas ka ARK-s, sõiduk täna müügis. Juhul kui müügitehing peaks toimuma, siis kuidas toimub nn. rahajagamine? Kas kohtutäitur peab tasuma sõiduki müügist saadavast rahast võlgniku laenu laenuandja ees ja mis üle jääb, siis minule? Või olen mina esimene järjekorras või kuidas?
Aitäh Teile vastamast!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kohtutäitur täidab seda kohustust, mille osas on algatatud täitemenetlus, seega tasub ta vara realiseerimisest saadava raha sellele, kes täitemenetluse on algatanud või on selles osalised.