Liiklusõigus


Küsimus: Kas ajutised kiiruspiirangud peavad olema selgitava infoga?30.05.2011

Tere
Selline küsimus tekkis. Sõitsime autoga, järsku tulevad liiklusmärgid 70;50;30. Meie vaatasime, et need teekisid nii järkus, mitte mingit lisateadet polnud, et kas teetööd vms. lihtsalt kiiruspiirangud.
Meie sõitsime ligi 70-ga ja siis üllatus-üllatus pidas meid politsei kinni. Küsimus, et miks need piirangud üldse on ja et mis toimub. Siis öeldi, et rattaralli. Nii siis saime 40 eurot trahvi.
Peale meid võeti märgid maha. Aga kõigil oli suur küsimus, et miks need kiirusepiirangud, mitte ühtegi lisateavet ega midagi.
Kas on nii õigus trahvida? Kas ei pea olema lisateateid?
Sama hästi võib keegi neid niisama nalja viluks viia tee äärde, madalale maad ligi panna ja nalja teha.
Ette tänades

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Ajutised kiirusepiirangud ei pea olema selgitava iseloomuga. Juht peab LE § 5 kohaselt täitma liikluskorraldusvahendi nõuet. Selgitava tahvli puudumine ei vabasta üldjuhul juhti liiklusmärgi nõude täitmise kohustusest. Teisisõnu - märgi nõude täitmise seisukohast ei ole vahet, kas kiirust piiravad märgid paigaldati jalgrattavõistluse tõttu või muul põhjusel. Kui leiab tuvastamist, et liiklusmärk oli paigaldatud selle paigaldamise õigust mitteomavate isikute poolt, kerkib küsimus liiklusmärgi tühisusest ja sellise liiklusmärgi nõuete rikkumise eest määratav karistus kuuluks tühistamisele.