Liiklusõigus


Küsimus: Kas parkimiskeelu märk võib kehtida ka nö "seljaga", ehk siis juht peaks vaatama, mis märk teisel pool näitab?01.12.2015

Tere
Olukorra kirjeldus:
Tänav lõpeb tupikuga, st lõpeb kortermaja ees platsiga, kus pargitakse.
Sisse- ja väljasõit käib sama ja ainsat tänavat pidi. Pisut vähem kui 100 m enne tupiktänava lõppu on üksnes saabumissuunast nähtav, vasakul pool tänavat ühepoolne, st nähtav tupiktänavasse sõitjatele, parkimist keelav liiklusmärk mõjusuuna tahvliga 20 m. Tupiktänavast väljujatele jääb märk "seljaga".
Seega, kas tupikust lahkuvas suunas, parkides "seljaga" jääva märgi ette on võimalik seda tõlgendada, kui et "piisava hoolsuse korral oleks pidanud juht märki nägema".
Siit ka küsimus, kas mingites olukordades, nt kirjeldatud olukord, võib märk kehtida ka "seljaga" (kirjalik hoiatamismenetlus).
Lugupidamisega

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Standardi EVS 613:2001 "Liiklusmärgid ja nende kasutamine" kohaselt peab märkidega antav teave olema loetav ja nähtav nii valge kui ka pimeda ajal sellele liiklejale, kellele see on mõeldud. Liiklusmärgid 36 kehtivaid ainult sellel teepoolel, kuhu need on paigaldatud. Seega saab väita, et kui paremale poole teed on paigaldatud liiklusmärk 362 seljaga läheneja poole, siis ei ole liiklusmärgiga antav teave loetav ja nähtav sellele liiklejale, kes parempoolse liikluse kohaselt sõidutee paremal poolel liiklusmärgile läheneb. Seega on problemaatiline ka selliselt paigaldatud liiklusmärgi nõude rikkumist juhile ette heita.

Iseküsimus on, kuidas tõlgendavad juhi hoolsuse määra ametnikud ja kohus. Tupiktänava korral on juhusliku läbisõitja olemasolu küllaltki vähetõenäoline. Mis jätab tõepoolest ruumi ka selliseks tõlgenduseks, millele küsimuses on viidatud.