Liiklusõigus


Küsimus: Kui ma T kategooria load ära teen, kas siis on mingi võimalus teha ka B kategooria lube, kuigi on aastane keeld?12.01.2016

Tere
Kui olen lubadeta sõiduga vahele jäänud aasta jooksul kordi kolm, siis selge see, et ma ei saa B kategooria lube teha. Aga millegi pärast on lubatud teha T kategooria lubasid. Kui ma T kategooria load ära teen, kas siis on mingi võimalus teha ka B kategooria lube, kuigi on aastane keeld?
Tänades

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kui isik juhib mootorsõidukit ilma juhtimisõiguseta 3 kord, siis loetakse seda süstemaatiliseks teoks. Mootorsõiduki juhtimine juhtimisõiguseta isiku poolt süstemaatiliselt on kuritegu. Andmed teise astme kuriteo eest mõistetud karistuse kohta kantakse karistusregistrist arhiivi, kui karistuse ärakandmisest on möödunud 3 aastat. Seega ei ole sellise kuriteo toimepanemisel tegemist enam mitte aastase juhiloa tegemise keeluga, vaid vähemalt 3 aastase keeluga, sõltuvalt kuriteo eest mõistetud karistusest (näiteks ei hakka karistuse kustutamise tähtaeg kulgema enne katseaja möödumist).

Liiklusseaduse § 16, mille 1.lõige näeb ette piirangud juhtimisõiguse omandamiseks neile isikutele, kes omavad karistatust teatud süütegude eest, kehtib üksnes auto ja mootorratta juhtimisõiguse andmisel. Seega ei kuulu sellesse regulatsiooni traktorid ja liikurmasinad.

Kui isikul on kehtiv karistus LS § 106 lg-s 1 nimetatud süüteo eest, siis B-kategooria mootorsõiduki juhtimisõigust talle ei anta.