Liiklusõigus


Küsimus: Kas linna tasulise parkimise tsoonis võib parkida elukoha maja ees tänaval kui tegemist on õuealaga ning ei sega liiklust?12.04.2016

Tere! Kolisin hiljuti Kardiorgu A.Alle tänavale, mis on liiklusmärkide järgi täielikult õueala. Kõnniteid siin ei ole, seega pole võimalik autot kõnniteele parkida. Küll aga asub see tänav linna tasulise parkimise tsoonis. Kogu tänava peal on siin ja seal autod pargitud aia äärde nii, et need liiklust ei sega. Tegemist on siis nende autodega, mis hoovidesse lihtsalt ei mahu, kuna seal ei jagu kõigile parkimiskohti. Väidetavalt pole aastaid ükski mupolane sinna autosid torkima tulnud, sest tegemist on õuealaga. Kuid mõni eksib ikkagi vahest ära. Sain minagi siis oma klaasi vahele trahvi. Ent samal ajal parkis samal tänaval ning ka sama maja ees veel autosid. Nende klaasi vahele ei olnud miskit pandud. Asudes asja uurima, selgus, et ükski nendest autodest ei olnud ei mobiilselt ega mõnel muul moel pargitud. Põhjus lihtne - õueala ja kedagi ei sega. Helistades Muposse, sain vastuseks, et ma asun linna tasulise parkimise tsoonis, makske aga trahv ära ja jutul lõpp. Esiteks, veider on, et ühtegi teist autot polnud samal ajal trahvitud ning teiseks, kas võib tegu olla mupolasega, kes sihilikult otsib lollikesi? Juhul, kui olen ikkagi valesti käitunud, maksan loomulikult trahvi ära, aga kuidagi kummaline tundub see kõik. Ehk siis küsimus lühidalt: kas linna tasulise parkimise tsoonis võib parkida (elukoha maja ees tänaval), kui tegemist on õuealaga ning see ei sega liiklust ega ole kõnniteele pargitud (kõnniteed puuduvad)?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Liiklemisala tähistamine õuealana ei välista iseenesest kohaliku omavalitsuse õigust kehtestada sellel tasulist parkimist. Eelöeldu kehtib juhul, kui ala, millel tasuline parkimine on kehtestatud, kuulub kohaliku omavalitsuse omandisse või on antud avalikku kasutusse e. eeldus on, et alale ulatub kohaliku omavalitsuse liikluskorralduslik jurisdiktsioon. Näiteks ei ulatu see erateele, mis ei ole antud avalikku kasutusse. Seega tasub ühe asjaoluna kontrollida kinnistu piire ja parkinud sõiduki asukohta selle suhtes.

Kui sõiduk parkis kohaliku omavalitsuse territooriumil, millel oli õiguspäraselt kehtestatud avaliku tasulise parkimise regulatsioon, siis vaatamata teeala käsitlemisena õuealana, tuleb parkimise eest tasuda. Siin ei puutu asjasse see, et sõiduk ei parkinud kõnniteel ega seganud liiklust. Viivistasu otsus ei ole trahv liiklusnõete rikkumise eest, vaid sanktsioon kohaliku maksu - parkimistasu - tasumata jätmise eest.