Liiklusõigus


Küsimus: Mis alusel saab perearst keelduda juhtimise tervisetõendist, kui seni olen juhtinud ja eriarstid ei näe probleemi?20.09.2016

Mis õigustel on perearstil võimalik keelduda tervisetõendi pikendamistest, kui varem rasketele diagnoosidele, sclerosis multiplex ja emakavähi 1 staadium, vaatamata 30 a. staažile pole liikluses probleeme olnud, kuigi mul viimastel aastatel ise käia pole enam võimalik olnud, kuid jalgade ja käte muus liikumises autoga sõites pole probleeme, ning ei anta isegi käsijuhtimisega auto juhtimiseks tervisetõendit. Mu vähi opi arst ütles, et selleks keeldumiseks pole alust, soovitas tasuliste perearstide juurde minna, kuid - ? Siin keegi advokaat väitis, et vaid oma perearst võib anda. Mul aga tervis nüüd aina paraneb, isegi nägemine kontrollides osutus normaalseks juba jne.

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Nõuded mootorsõiduki juhi terviseseisundile, samuti juhi terviseseisundi kontrolli tingimused ja kord on kehtestatud Vabariigi Valituse 16.06.2011.a määrusega nr 80 "Mootorsõidukijuhi ja mootorsõiduki juhtimisõiguse taotleja ning trammijuhi ja trammi juhtimisõiguse taotleja tervisekontrolli tingimused ja kord ning tervisenõuded, sealhulgas meditsiinilised vastunäidustused, mille korral mootorsõiduki ja trammi juhtimine ei ole lubatud". Kui mootorsõidukijuhil on diagnoositud meditsiinilised vastunäidustused, mille puhul ei ole mootorsõiduki juhtimine lubatud, siis ilmselt pole abi ka arsti vahetamisest.

Tervishoiuteenuse kvaliteeti saab lasta hinnata tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjonil. Infot komisjoni poole pöördumise võimaluste ja protseduurireeglite kohta saab Terviseametist.