Liiklusõigus


Küsimus: Kas on karistatav olukord ja joove, kui politsei peatab auto, juht avab politsei nähes õllepurgi ja joob?09.05.2018

Väikese promilliga (autojuht arvab umbes olevat 0.2%) inimene sõidab autoga ning ta peatatakse politseiniku poolt. Politseiniku jõudmisel autojuhi juurde avab viimane politsei silme all kinnise õllepurgi ning võtab sealt mõned lonksud. Pärast seda laseb akna alla ning ütleb, et sooviski just väikest pausi sõitmisest ning kavatseb nüüd paar tunnikest teepervel autoga seista. Politseinik, kes aga autojuhi alkoholitaset kontrollida soovis, saab nüüd igal juhul positiivse tulemuse. Kas selline situatsioon on kuidagimoodi karistatav? Kas politsei saab sellises olukorras üldse midagi teha?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Teoreetiliselt on võimalik tarbitud alkoholi ja vere alkoholisisalduse vastavuse kontrollimine ekspertiisi teel, mistõttu ei saa välistada võimalust, et politseiniku silme all tarbitud alkoholikogus ei anna välja isiku veres mõõdetud alkoholikogust. Sellisel juhul pole välistatud ka järeldus, et vere alkoholisisaldus oli olemas ka enne nähtavalt alkoholi tarvitamist. Milliseid õiguslikud järeldused ja tagajärjed sellise võimalusega kaasneksid, on juba tõendite hindamise küsimus. Kas üldse sellist ekspertiisi tehakse, on menetleja otsustada.