Liiklusõigus


Küsimus: Kas leppetrahvi saab nõuda, kui parkimist reguleerivad märgid ilmusid pärast parkimist?09.01.2012

Tervist,

Lugesin siin esitatud küsimuste vastuseid ja täpset vastust enda küsimusele ei leidnud, kuigi tegemist on leppetrahviga.

Nimelt oli auto pargitud Tallinnas, Lasnamäel 9-kordse paneelmaja ette. Õhtul auto juurde minnes avastasin leppetrahvi nõude.
Nimelt oli tee otsa tekkinud märk, et parkimine vaid konkreetse maja elanikele ja sinine "eravaldus" silt koos sinna juurde kuuluvate lepingutingimustega.
Parkimist korraldab ParkIT (OÜ Reform Financial).

Nõue minu arust kubiseb vigadest, sest parkisin ju siiski selleks ettenähtul kohal... kenasti joonte vahel. Parkimisluba auto armatuuril puudus. Trahvinõude väljanägemine on ka tavaline lipik, mida iga teine vend võib mulle klaasi ja kojamehe vahele panna, lisaks tegemist pole nö kahepoolse paberiga, et üks pool nõudest jääks neile.

Nagu olen aru saanud, siis pole neil 99,99% tõenäosusega piisavalt materjali, et autoomanikult see trahv sisse nõuda.
Vabandan, et leppetrahvi teemaga tülitan, aga tahan kindel olla.

Kõike paremat,
T

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Nagu iga teise leppetrahvi juhtumiga on Teilgi suures plaanis kaks teed:
1) jätate leppetrahvi nõudele reageerimata;
2) hakkate nõuet vaidlustama pretensioonide saatmisega jm viisil.
Esimesel juhul peab parklaoperaator leppetrahvi sissenõudmiseks tuvastama ja tõendama sõiduki parkinud isiku + lepingu rikkumise. Tõenäoliselt ei õnnestu neil sõidukit juhtinud isikut tõendada. Omanikuvastutus leppetrahvi puhul ei kehti.
Teisel juhul on Teil võimalik esitada vastuväide, et ajal, mil sõiduk pargiti, lepingutingimusi veel üles pandud ei olnud, seega polnud parkimisel tegemist lepingu sõlmimisega. Millised saaksid olema sellise vaidluse tulemused, on faktilisi asjaolusid teadmata praegu raske prognoosida.