Maksud ja raamatupidamine


Küsimus: Kui töötaja teenib välismaal eesti firmale ca 5000 eurot, kui palju siis selle palgaks väljamaksmisel riigimakse peab tasuma?16.04.2012

Tere!
Kaks head tuttavat tegid ehitusfirma. Selle firmaga lähevad nad Norra ehitusfirma alla tööle. Norra firma maksab Eesti firmale tasu tehtud töö eest ja Eesti firma peab siis meestele palgad välja maksma ning maksud arvestatakse kui Eesti seaduste järgi. Kuna tuttavad soovisid ka mind sinna firmasse tööle, siis tahakski teada, et palju need tuttavad saavad ise firma rahadega mängida, palju nad nö. puhtalt kõrvale saavad panna ning palju meestele palk jääks?
Kui palju peab Eesti riigile makse maksma 1 töötaja pealt?
Norra ülemus maksab Eesti firmale 25€ tunnis ühe inimese kohta - Eesti firma peab sellest maksud maha arvestama ja palgad maksma. Tööd tehakse 5 päeva nädalas 10 tundi.
Kui siis 1 inimese pealt tuleb ~5000€, siis palju maksudeks läheb riigile?
Aitäh vastamast!

Vastus: Vello Vallaste, PhD (majandus), MEng, MPsych, CMC, Vallaste ja Partnerid OÜ, www.vjap.ee

Norralase poolt makstavat raha ei saa kulutada üksnes palkadeks ja maksudeks. Sellest peab Eesti firma maksma palgad (millelt peetakse kinni tulumaks 21%), sotsiaalmaksu (33% brutopalgast) ja töötuskindlustusmaksed (4,2% brutopalgast). See tähendab, et kui töötaja saab kätte 1000, siis riigile maksab tööandja 737. Norralaselt saadud rahaga peab firma katma ka kõik muud töö tegemise ja firma majandamisega seotud kulud (näit transport, majutus, töövahendid, side, raamatupidamine jne). Firma osanikud loodavad arvatavasti ka dividende saada. Keegi ei saa firma raha oma huvides kasutada ilma makse tasumata.