Perekonnaõigus


Küsimus: Mis õigused saab isa juhul, kui peakski nüüd lapsele lisama isa perekonnanime?24.04.2015

Lapse kandmisel ja sündimisel ei näidanud lapse bioloogiline isa üles huvi tema suhtes ning sünnitunnistusel puudub seetõttu tema nimi. Aja möödudes ei olnud tal selle kohta vastuväiteid. Suhte purunedes olen olnud 2 aastat temast lahus ja nüüd lapse isa nõuab lapsele tema perekonnanime lisamist ning ähvardab. Mis õigused saab isa juhul, kui peakski nüüd lapsele lisama perekonnanime? Lisaks ei ole lapse isa huvitatud isadustesti tegemisest.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Ilmselt peate lapsele isa perekonnanime andmise all silmas seda, et isa võtab isaduse omaks ja ta kantakse lapse isana lapse sünnitunnistusele. Sünnitunnistusele kandmisega omandab isa lapse suhtes vanema-lapse õigussuhtele iseloomulikud õigused ja kohustused, nagu näiteks lapsega suhtlemise õigus ja lapse ülalpidamise kohustus. Samuti saab lapsest isa seadusjärgne pärija.

Isaduse omaksvõtuks on vajalik Teie nõusolek. Kui Teie nõusolekut ei anna, on lapse isal võimalik pöörduda isaduse tuvastamise nõudega kohtu poole (reeglina teostatakse sellisel juhul ka DNA-analüüs).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand