Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas leiab kohtu kaudu aset lahutus kui abikaasa lubas venitama hakata ja takistama seda protsessi?07.01.2022

Tere! Soovin abikaasast lahutada. Kuna ta ei tule minuga perekonnaseisuametisse (lihtsalt kiusu pärast), siis andsin lahutuse hagi läbi kohtu. Sellest teada saanud abikaasa ütles, et tal tegemist ja tema hakkab kohtuga venitama. Kohtumääruses on kirjas, et kohus tagaselja otsust ei tee. Kas on siis tõesti võimalus, et ma ei saagi lahutust ja inimene võibki nii lihtsalt haiguslehtede ja mitte riigis viibimisega kõrvale hoida? Või kuidas see protsess välja näeb, kui inimene eirab kohtuistungeid? Millal ja kas lahutus aset leiab?

Täpsustan, et meil on lahusvaraleping, meil ei ole ühist vara ega lapsi.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohus ei või tõepoolest teha abieluasjas tagaseljaotsust, küll aga võib kohus lahendada asja sisuliselt, nagu sätestab TsMS § 414 lõige 1. Selle eelduseks on asjaolu, et hagi aluseks olevad asjaolud on kohtu arvates sellise otsuse tegemiseks piisavalt välja selgitatud.

Seega ei ole võimalik kohtumenetlust lõputult venitada, ühel hetkel teeb kohus otsuse abielu lahutamise kohta. Kui kaua kohtumenetluse kokkuvõttes aega võtab, on paraku keeruline öelda, see oleneb paljudest asjaoludest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand