Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapse emal on õigus nõuda kohtu kaudu DNA testi tegemist, et sellele tuginedes lapse isalt elatisraha nõuda?16.12.2011

Tere!
Sõbranna sai üheöösuhtest lapse. Tüdruk väitis, et kasutab pille, kuigi ta seda tegelikult ei teinud, seega ta valetas. Kui tüdruk oli juba kuuendat kuud rase, teatas ta poisile, et saab lapse ja poiss hakaku talle siis raha maksma. Tüdruk väitis, et ta ei saanud enne aru, et rase on. Poiss muidugi seda last ei tahtnud. Laps on registreeritud vallaslapsena ja poiss maksab iga kuu mingi summa lapse ema arvele. Laps on tänaseks 7-aastane ja lapsega on isa kohutnud 5-6 korda. Lapse isa ei huvita lapse käekäik ja ta ei tahaks maksta ka mitte mingit raha, kuna pole kunagi lapse emaga mingit suhet olnud ja veel vähem on ta temaga last tahtnud. Kas lapse emal on õigus kohtu kaudu nõuda DNA-testi tegemist ja seeläbi nõuda ka alimente?
Tänan

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Lapse isa on mees, kes on lapse eostanud. Loetakse, et lapse on eostanud mees:
1) kes on lapse sünni ajal lapse emaga abielus;
2) kes on isaduse omaks võtnud või
3) kelle isaduse on tuvastanud kohus.
Kuna Teie kirjelduse kohaselt puudub lapse sünnitunnistusel isakanne, siis ei ole lapse isadust tuvastatud.
PKS § 95 kohaselt otsustab isaduse tuvastamise või vaidlustamise kohus mehe hagi põhjal, mis on esitatud lapse vastu, või ema või lapse hagi põhjal, mis on esitatud mehe vastu.
Kui lapse ema taotleb isaduse tuvastamise menetluses tõendina DNA-analüüsi tegemist ning kohus selle taotluse rahuldab ja analüüsi tulemusel leiab mehe isadus kinnitust, siis tekivad lapse isale põlvnemisest tulenevad õigused ja kohustused.
Hetkel, kui isadus tuvastatud ei ole ning lapse ema saab riigilt üksikvanema toetust, siis puuduvad mehel lapse suhtes õigused ja kohustused.