Perekonnaõigus


Küsimus: Kas vanaema hooldamise kohustust on võimalik jagada võrdselt kõigi laste vahe?04.04.2012

Minu vanaema elab minu vanematega samas linnas ja päris lähestikku. Vanaemal on 3 last abielust ja veel 2 last, kes olid tema abikaasa lapsed enne nende abielu. Vanaisa on ammu surnud. Minu vanaema ametlikuks hooldajaks on minu ema, kuna ta elab talle kõige lähemal. Teised lapsed elavad Eestimaal teistes linnades. Minu ema käib tööl, kuid tänu raskele tööle on ta töövõimetuspensionär, tal on palju terviseprobleeme ja minu vanaisa on kodune pensionär. Ma näen, et vanaema hooldamine käib neile üle jõu, kuid teised vanaema lapsed ei soovi tema hooldamisest osa võtta ega rahaliselt toetada. Vanaema on peaaegu liikumisvõimatu ja insuldi tagajärjel kõnepuudega. Ta elab majas, mis on vanaema ema poolt kinkelepinguga tehtud 1/2 vanaema pojale ja 1/2 vanaema vennale. Vanaema vend on ammu surnud ja ma ei tea kuidas see pärimine/kinkimine täpselt on, kuid nüüdseks on maja vanaema poja nimel.
Küsimus ongi nüüd selles, et vanaema vajab igapäevast hoolitsust ja lisaks ka majapidamise (kütmine) ja koera/kassi eest hooldamist. Kõik see ülesanne on jäetud minu emale/isale, kuna nad elavad kõige lähemal. Vanaema pension tuleb minu emale, kuid kõik see raha kulub vanaema söögi, majapidamise (vesi, elekter, prügi), kütmise kulude, koera/kassi hooldamisele ja ravimitele. Vanaema hooldamise tõttu ei saa nad kodust ära olla rohkem kui pool päeva. Kuna see kõik käib minu vanemate tervisele, siis kas on võimalik vanaema panna hooldekodusse ja nõuda, et kõik lapsed maksaksid selle eest võrdselt? Kas hooldekodusse panijal on ka vastutus maksmise eest ja kui teised lapsed ei maksa oma osa, kas siis on võimalik midagi teha? Kas mu vanematel on võimalik lõpetada vanaema hooldamine nii, et see kohustus oleks teistel lastel? Vanaema teised lapsed on hea tervisega ja ka rahaliselt heal järjel. Nad lihtsalt ei taha võtta hooldamise kohustust. Teiste laste arvates on selles majas elamine vanaema jaoks parim ja ma usun, et võib-olla nad ei pooldakski vanaema hooldekodusse paigutamist, kuid selline olukord ei saa nii jätkuda. Veel on võimalus, et vanaema elab iga lapse juures teatud aja, kuid ka sellega ei ole nad nõus. Mida annab sellise probleemi korral teha? Mis õigused on mu emal, et ta ei peaks selle hooldamisega üksi olema. Kas on võimalik teisi lapsi veenda omapoolset vastutust võtma ilma kohtuta? Ja kõige iroonilisem on see, et vanaema lemmiklaps (tema poeg), kes on selle maja omanik, kus vanaema elab, ei tasu isegi elektri ega prügi eest, vaid kõik läheb vanaema pensionist. Kus on siin õiglus?
Aitäh vastamast!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Isiku paigutamine hooldekodusse eeldab ilmselgelt teenuse eest maksmist ja ühine maksmine kõikide laste poolt on võimalik vaid poolte ühisel kokkuleppel. Kui seda kokkulepet ei ole võimalik saavutada, tuleb pöörduda kohtusse ja nõuda isiku teistelt lastelt ülalpidamiskohustuse täitmist, mis väljendub antud juhul hooldekodu teenuse eest tasumises.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand