Perekonnaõigus


Küsimus: Isa maksab vana miinimumi järgi elatist, kas peaksin esitama uue maksekäsu kiirmenetluse või pean kohtu poole pöörduma?05.09.2012

Lapse isa on maksnud elatist seni vana miinimummäära järgi e 130 € kuus. Laps on kasvanud ja vajadused kasvavad ja miinimum on samuti ammu juba suurem e 145 €. Eelmist summat maksab maksekäsu kiirmenetluse alusel, kuid sellest on isa ka ilmselt valesti aru saanud - maksab kuu järgi ehk näiteks juuli eest juuli lõpus, augusti eest augusti lõpus. Suuremat summat kui miinimum ta nõus maksma nagunii ei ole. Kas võin/peaksin esitama uue maksekäsu kiirmenetluse ja nõuda 145 € või peaksin hoopis kohtu poole pöörduma, kuna seda kuu järgi maksmise võlga ta nagu ei tunnista (makstes märgib ülekandesse alati kuu ka). Kuna uue naisega tal on samuti laps tulemas, kas see kuidagi elatise summat ei mõjuta (teenima peaks korralikult)? Kui suudaks inimese moodi rääkida ja kokkuleppele jõuda elatise suurendamises, kas siis ei pea maksekäsku tegema ja hiljem ei oleks mul samuti õigus midagi tagant järgi nõuda (et oleks endal lihtsam ja sahmerdamist vähem). Tänud ette!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Ilmselgelt on kõige mõistlikum leppida ülalpidamiseks kohustatud isikuga elatise suurendamises kohtuväliselt kokku, sest siis puudub vajadus kohtusse pöördumiseks.

Kui Te lapse isaga kokkuleppele ei saa, tuleb kohtusse pöörduda elatise suurendamise nõudega, mitte esitada maksekäsu kiirmenetluse avaldus (viimati nimetatu esitatakse siis, kui nõutakse esmakordselt elatise väljamõistmist, mitte elatise suurendamist).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand