Perekonnaõigus


Küsimus: Lapsed on elanud pool aega minu juures ja pool aega ema juures, nüüd tahab ema lasta lapsi minu juurde üle nädala nädalavahetustel, kas Eesti kohtud annavad emadele suuremad õigused?22.10.2012

Aastal 2007 lahutasin oma naisest. Abielu ajal sündis meil kaks last, kes hetkel on 5- ja 7-aastane. Pangalaenuga ehitatud maja jäi naisele, minule jäi auto. Esimesed 2,5 aastat maksin pangalaenu mina ja viimased aastad on seda teinu laste ema, kuna leppisime kokku nõnda, et mina maksan lasteaia käimise kulud. Kogu lahus oldud aja jooksul on lapsed täpselt pool ajast minu juures ja teise poole naise juures. Täpsemalt siis nädala kaupa. Lapsed on asjaga ära harjunud ja hoolivad/armastavad meid mõlemaid. Olen täitnud oma kohustusi maksimaalselt laste ees (minu jaoks ei ole tegu kohustusega vaid armastusega oma laste vastu). Olen ostnud alati korralikud riided, jalatsid, mänguasjad jne, ühesõnaga kõik mis neile normalseks eluks tarvis on olnud. Samuti oleme käinud palju puhkamas, kinos jne.
Ilmselt on neid samu asju teinud ka ema lastega. Nüüd olen olukorra ees, kus ema on endale püsiva elukaaslase leidnud ja sellest lähtuvalt soovib lõpetada laste jagamise st. tema nägemus on, et lapsed saaksid minu juurde vaid nädalavahetustel ja seda ka iga kahe nädala tagant.
Kas ta saab või tohib lapsi minult selliselt ära võtta? Samas mina tahan väga oma laste elus kaasa lüüa ja toetada neid.
Olukord on minu jaoks väga keeruline, kuna olen aru saanud, et Eesti kohtupraktika annab suuremad õigused emadele!

Lugupidamisega,

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina pooldavad kohtud tõepoolest laste sellist elukorraldust, mil neil on üks kindel elukoht ja lahus elav vanem suhtleb lastega mahus, mis võimaldab säilitada lähedased suhted.

Samas ei välista see kohtuvälist kokkulepet, mille kohaselt veedavad lapsed mõlema vanemaga võrdse osa ajast, kui see on laste huvidega kooskõlas. Iseasi, kas kokkuleppele saadakse.

On keeruline ette prognoosida, millise otsuse kohus laste elukoha osas langetaks, kui lapsed on pika perioodi vältel olnud võrdselt nii ema kui ka isa kasvatada. Ilmselt peab sellises olukorras hakkama kaaluma, kummal vanemal on paremad võimalused laste kasvatamiseks, sh ajalised ja teataval määral ka majanduslikud.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand