Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja võib minu graafikujärgset puhkuse aega ühepoolselt muuta, kuna olin üle kahe nädala haiguslehel?06.07.2015

Jäin 15. juunist haiguslehele ning arst lõpetas selle 30.06. Kuna tegu on väikese firmaga, kus tööjõud piiratud, siis sain teada, et tööandja ei ole nõus enam minu aasta alguses planeeritud puhkuse ajaga (juuli lõpust, kokku 3 nädalat). Põhjenduseks on see, et minu haiguslehe tõttu ei saanud ta ise (otsene ülemus ja tööandja) planeeritud puhkusele minna ja tema puhkuse algus nihkus edasi nädala võrra. Pärast pikka vaidlust olen saanud nõusoleku, et võin puhata suvel 1 nädala.
Soovin teada, millised on minu õigused saada puhkus planeeritud ajal ning soovitud mahus (3 nädalat).

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Töölepinguseaduse § 28 lg 2 p 3 sätestab tööandja põhikohustusena anda töötajale ettenähtud puhkust. Töötajal on õigus 28 p põhipuhkusele. Põhipuhkuse andmise aluseks oleva aja hulka arvestatakse ajutise töövõimetuse aeg. Tööandja ei saa öelda, et ei anna puhkust, kuna töötaja oli haige. Töölepinguseaduse § 69 lg 4 alusel on poolte kokkuleppel võimalik puhkuste ajakava muuta, aga tööandja ei saa seda ühepoolselt teha. § 69 lg 5 kohaselt, kui on kahju tekkimise oht, võib tööandja töötaja puhkuse katkestada või edasi lükata, kuid see eeldab ettenägematut olulise töökorralduse hädavajadust. Sellisel juhul peab tööandja hüvitama töötajale tekkinud kulud. Seega praegu ei ole tööandjal õigust keelduda puhkuse andmisest.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee