Tööõigus


Küsimus: Kas võin naasta tööle ja puhkuse hiljem välja võtta, kuna olin puhkuse ajal haige?06.02.2017

Tere. Pidin olema puhkusel alates 23 jaanuar - 19 veebruar. Olen aga töövõimetuslehel ja nüüd tean, töövõimetusleht lõpeb seisuga 5. veebruar. Sooviksin puhata nüüd 2 nädalat ja minna tööle varem planeeritud ajal, siis 20 veebruar ja puhata 2 saamata jäänud nädalat hiljem. Tööandja ütleb, et pean puhkama nüüd kõik 4 nädalat. Mul aga oli planeeritud jaanuari lõppu üks kursus, kuhu ei saanud haiguse tõttu minna ja uus kursus toimub aprillis ja seega sooviksingi puhkuse just sel ajal. Kuidas oleks õige käituda ja kas mul on õigus naasta tööle 20 veebruar ja puhata hiljem?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Kui töötaja jääb puhkuse ajal haigeks, tuleb puhkus katkestada, sest töötaja ei saa samaaegselt viibida puhkusel ja haiguslehel.

Kui haigusleht lõppeb, on töötajal õigus nõuda kasutamata jäänud puhkuseosa vahetult pärast haiguslehe lõppemist või kokkuleppel muul ajal. See tähendab, et seadus eeldab, et puhkust kasutatakse vahetult pärast haiguslehe lõppemist. Kui soovite kasutamata jäänud puhkuseosa kasutada muul ajal, peate tööandjaga kokkuleppele jõudma.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30.