Tööõigus


Küsimus: Kas olen kohustatud töötama, kui samal ajal toimub ruumide remont, nii et värvi haisust pea valutab ja süda on paha?15.02.2017

Kas tööandja saab kohustada töötajate viibimist töökohal, kui ta on keset talve tellinud viimistlustööna värvimistööd? Lihtsalt võimatu on olla, süda paha ja pea valutab ja eeldatavalt kestab see kuu lõpuni. Aknaid talvel ju ei ava ka.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 12 lõike 1 kohaselt tagab tööandja töötervishoiu ja tööohutuse nõuete täitmise igas tööga seotud olukorras. Seega peavad olema tagatud nõuetekohased töötingimused ka ehitise remonditööde ajal.

Kas töö jätkamine ruumis, kus toimuvad ehitustööd või kus töötamine on häiritud kõrvalruumides tehtavate tööde tõttu, on lubatud, sõltub sellest, millised täiendavad ohud tekivad remonditöödest. Kui ehitusel kasutatakse ohtlikke kemikaale, mille tolm või aurud levivad tervistkahjustavates kogustes teie töökeskkonda, ei ole töötingimused ilmselt nõuetekohased. Sellistel juhtudel peab tööandja vähendama tolmu või auru levikut teie töötamiskohtadele.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 14 lõike 5 punkt 4 kohaselt on töötajal õigus keelduda tööst või peatada töö, mille täitmine seab ohtu tema tervise, teatades sellest viivitamata tööandjale või tema esindajale ja töökeskkonnavolinikule.

Seega ennekõike tuleb tööandja poole pöörduda ning anda teada, et sellisel viisil töö tegemine on võimatu. Kui tööandja olukorda ei paranda, on Teil võimalik töö tegemisest keelduda.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).