Tööõigus


Küsimus: Kuhu pöörduda, kui tööandja võtab välislähetuse ja transpordi raha palgast maha?02.03.2017

Tere,
Kas tööandjal on õigus maha võtta päevaraha ja transpordi raha palgast, kui olen lähetuses mistahes Euroopa riigis? Kui summa on läinud juba üle 10 000 € kuhu peaks edasi pöörduma? Kui olen aru saanud, siis Tööinspektsioon enam sellega ei tegele?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Eristada tuleb töötasu, päevaraha ning kuluhüvitist (nt majutuse eest).

Kui Teil oli tööandjaga kokkulepe, et Teie töötasu suuruseks on x ning sellele lisaks makstakse veel päevaraha ning hüvitatakse näiteks sõidukulud ja majutus, siis ei saa tööandja summast x päevaraha ja kuluhüvitist maksta.

Samas arvestades kohtupraktikat, siis olukorras kus töötasu kokkulepe ei ole tõendatav (nt suuline kokkulepe), on kohus lugenud, et tööandja poolt makstav tasu võib sisaldada endas juba ka päevaraha.

Juhul kui Teil on kokkulepped korrektselt vormistatud ja tõendatavad ning tööandja on Teile vähem tasu maksnud, saate pöörduda saamata jäänud tasu nõudega töövaidlusorgani. Üle 10 000 euro suuruse nõude puhul peate pöörduma kohtusse, töövaidluskomisjon nii suure nõudega vaidlust ei lahenda.

Lisan, et saamata jäänud töötasu saate nõuda kolm aastat, päevaraha aga neli kuud.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).