Tööõigus


Küsimus: Kas alaealise (17-aastane) tööle võtmine ilma vanema või seadusliku esindaja nõusoleku küsimiseta on ebaseaduslik?26.04.2017

Kas alaealise (17-aastane) tööle võtmine ilma vanema või seadusliku esindaja nõusoleku küsimiseta on ebaseaduslik? Kui jah, siis kuidas ja kuhu vanem võiks sellise rikkumise puhul pöörduda?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Alaealisega töölepingu sõlmimiseks on vajalik noore enda soov ja tahe tööd teha ning seadusliku esindaja nõusolek. Nõusoleku vormi seadus ette ei näe (võib olla ka suuline). Lapsevanem võib oma nõusoleku töölepingu sõlmimiseks alaealisega anda ka tagantjärele ehk pärast noore tööle asumist.

Kui lapse seaduslik esindaja nõusolekut ei anna, on tegemist rikkumisega ning see muudab sõlmitud lepingu tühiseks. Rikkumisest võib teavitada Tööinspektsiooni e-posti aadressil vihje@ti.ee.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).