Tööõigus


Küsimus: Kas see on tööõnnetus, kui 5 minutit enne tööpäeva lõppu töökoha territooriumil vigastan jalga?15.02.2018

Kui tööpäev kestab kuni 18:45, kas siis loetakse tööõnnetuseks seda, kui olen 18:40 ringis töökoha territooriumil ning kukun vigastades jalga (jalg on kipsis)? Kuigi olen minemas töölt koju, on tööpäeva ametliku lõpuni aega veel mõned minutid ning viibin töökohaga seotud piirkonnas. Kas see kuulub tööõnnetuse alla? Ning kuidas peaksin toimima? Emos ütlesin, et viibisin töökohal, kuid märgiti, et kukkusin vaba aja tegevusel. Kuidas saan tõestada, et see toimus siiski töökohal? Perearstile ütlesin, et toimus töökohal, tema ütleski, et emo dokumendis on teave, et vaba aja tegevusel. Kuidas peaksin toimima, kui see läheb siiski tööõnnetusena arvesse? Tööandja on sellest teadlik, et õnnetus juhtus töökoha vahetus läheduses. Mida peaksin edasi tegema, et õnnetus vormistataks tööõnnetusena (kui see läheb tööõnnetusena arvesse)?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Tööõnnetusega on tegemist, kui õnnetus on põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga ja juhtub ajal mil töötaja:

• täitis tööandja antud tööülesannet
• tegi muud tööd tööandja loal
• tegutses tööandja huvides
• viibis tööaja hulka arvataval vaheajal.

Kui töötajaga juhtub õnnetus tööteel (teel kodunt tööle või töölt koju) ei ole tegemist tööõnnetusega, sest õnnetus ei ole põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga. Oluline ei ole mitte niivõrd õnnetuse juhtumise aeg (õnnetus juhtus n-ö ametlikul tööajal) vaid töötaja tegevus õnnetuse juhtumise hetkel (töötaja oli asunud koduteele).

See, mis hetkel töötee algab ja lõppeb, ei ole määratletud. Kui töötaja on töökoha hoonest väljunud st trepist alla tulnud võiks lugeda, et töötaja on koduteel. Otsuse, kas konkreetsel juhul on tegemist tööõnnetusega või mitte, teeb tööandja peale seda kui on juhtumi asjaolud välja selgitanud.

Peale seda, kui tööandja on saanud teada tema töötajaga juhtunud võimalikust tööõnnetusest, peab ta selgitama välja õnnetuse juhtumise asjaolud sh kas õnnetusjuhtum oli põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga st kas tegemist oli tööõnnetusega. Selleks võtab tööandja seletused kannatanult ja teistelt isikutelt, kellel võib õnnetuse juhtumise kohta infot olla sh selgitab välja, mis oli töötaja tegevus õnnetuse juhtumise hetkel ning kus õnnetus täpselt juhtus.

Kui tööandja ei ole Teilt õnnetuse kohta selgitust küsinud, esitage tööandjale juhtumi asjaolude kohta võimalikult täpne seletus. Soovitame seletus esitada kirjalikult, et teil oleks vajadusel võimalik hiljem seletuse esitamist tõendada.

Tööandja peab uurimise läbi viima kümne tööpäeva jooksul õnnetuse toimumisest. Peale uurimise lõpetamist peab tööandja kolme tööpäeva jooksul koostama vormikohase tööõnnetuse raporti, kui uurimise käigus selgub, et tegemist oli tööõnnetusega. Kui uurimise käigus selgub, et tegemist ei olnud tööõnnetusega koostab tööandja kolme tööpäeva jooksul peale uurimise lõpetamist vabas vormis akti. Aktis kirjeldatakse õnnetusjuhtumi asjaolusid ja esitatakse uurimise lõpetamise põhjuse.

Raport või akt tuleb esitada Tööinspektsioonile ja kannatanule või tema huvide kaitsjale.

Lisainfo: Tartu Ringkonnakohus on oma 09. märtsi 2012 aasta otsuses (otsuse number on 3-10-1138) selgitanud, et kui kukkumine toimub parklas, mis on ettevõtte maa-ala, ei ole see siiski käsitatav tööõnnetusena, vaid tööteel juhtunud õnnetusena. Isegi siis, kui parkla kuulunuks tööandjale, ei olnud parkla töökohaks, kus töötaja oma tööülesandeid täidab töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 4 lõige 1 mõttes.

Ringkonnakohus märgib, et olemuslikult ei ole vahet, kas isik kukub jäise ja liivatamata pinnase tõttu tööandjale kuuluvas parklas või ükskõik millisele isikule kuuluvas parklas. Kui isik leiab, et talle on sellega tekitatud kahju, võib ta esitada parkla omaniku vastu tsiviilõigusliku kahju hüvitamise nõude. Seega on isikul õiguskaitsevahendite kasutamise võimalus olemas mõlemal juhtumil ning puudub alus nende eristamiseks ja töötaja soodsamaks kohtlemiseks juhul, kui ta saab parkida oma autot tööandjale kuuluvas parklas.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).