Tööõigus


Küsimus: Kas minu koondamine oli õige, kui enne seda võeti meie meeskonda uus inimene?26.06.2012

Tere,
Töötasin 9 kuud suures hooldusfirmas. Hooldama pidime kõike (ventilatsioon, küte, kortermaju ja kortereid).
Umbes 2 kuud enne koondamist anti mulle 3 kuud õppida ühte valdkonda (sprinkler), hakkasin siis tasapisi õppima. Kui oli jäänud üks kuu, ütlesid, et kuna objekte on vähe koondatakse mind ära vastavalt seadusele paragrahv 89 lg 1. Nädal enne võeti meie meeskonda veel üks inimene, kes jääb tööle. Muidu ise olen õppinud üldehitamist ja on vastavad paberid olemas. Uus mees hakkab tegelema ventilatsiooniga. Kas minu koondamine oli õige?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Koondamise korral on töölejäämise eelisõigus töötajate esindajal ja isikul, kes kasvatab alla 3-aastast last (TLS § 89 lg 5).
Kui Teie kumbagi ülalnimetatud kategooriasse ei kuulu, siis on tegemist JOKK-olukorraga, kus õigluse ja eetika poole pealt oleks ehk midagi ette heita, kuid koondamisprotseduuride järgimise korral (etteteatamine vastavalt Teie tööstaažile, koondamishüvitis, väljateenitud puhkuse hüvitamine) on tööandja talitanud õigesti. Samas ei taha anonüümselt Teie tööandja üle kohut mõistma hakata, sest teadmata on, mis motiividel Teid koondati. Tööandjal ei ole keelatud lähtuvalt oma ärieesmärkidest võrrelda töötajate staažist sõltumata nende kvalifikatsiooni ja isikuomadusi ning hinnata seejärel iga üksiku töötaja sobivust seoses töö ümberkorraldustega.
Soovides Teile kiirelt uue ja stabiilse töökoha leidmist:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu