Tööõigus


Küsimus: Kust peaksin lahendust otsima, kui saan ainult ühe puhkepäeva korraga?13.07.2012

Töötan graafiku alusel 1 tööl, 1 vaba ja nii terve kuu. Üldiselt on päris väsitav, sest midagi ette võtta ja kuhugi minna ei saa, sest alati on vaid 1 vaba päev korraga. Tööpäevad on enamasti 8.00-22.00, ilma lõunata (on võimalik einestada töökohal), paaril korral kuus on tööpäev ka lühem, 8.00-19.00, kuid nädalavahetustel on tööpäeva pikkus päris karm 8.00-03.00, ka siis järgneb vaid 1 vaba päev (mille magad maha) ja ülejärmine päev taas 8.00 tööle.

Kas mul on õigust pöörduda töökaitsesse, kuna saan aru, et nädalas peaks olema 2 järjestikust vaba päeva? Minul pole seda terve kuu jooksul. Tööandjaga rääkimine pole tulemusi andnud, seega kohapeal ma seda ei lahenda. Töölepingus on kirjas vaid lause: Töötaja töötab graafiku alusel, s.h. nädalavahetustel".

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Täpseks vastamiseks peaksin nägema Teie töögraafikut.
Graafikut nägemata saan juhtida tähelepanu sellele, et summeeritud tööaja arvestuse korral peab töötajale jääma järjestikku 36 tundi katkematut puhkeaega (TLS § 52 lg 2).
Teiseks tuleb arvestada asjaoluga, et reeglina on töötajal õigus 24-tunnise ajavahemiku jooksul õigus 11-tunnisele puhkeajale (TLS § 51 lg 1). Kui siiski on osutunud vajalikuks töötada üle 13 tunni ööpäevas, tuleb vahetult peale tööpäeva lõppu anda täiendavalt vaba aega iga ületatud tunni eest (TLS § 51 lg 5). Näiteks 14-tunnise vahetuse korral ei tohiks järgmine vahetus alata varem kui 11+1=12 tunni pärast.
Samuti soovitan pöörata tähelepanu TLS § 46 (töö tegemise aja piirang), mis reguleerib, kui palju võib üldse ületunde vastava kokkuleppe korral teha ja mis annab aluse ületundide tegemisest keeldumiseks.
Loodetavasti on Teile abi minu toodud viidetest, mida saate nüüd ise uurida kõrvutades neid oma töögraafikuga. Kui leiate, et töögraafik ei vasta seaduse nõuetele, siis on tööinspektori poole pöördumine põhjendatud.
Soovides häid töösuhteid ja tervist säästvat graafikut, mis jätab ruumi ka isikliku elu elamiseks:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu