Politsei


Küsimus: Kas täisealisel on õigus kaitse eesmärgil alaealist vastu rünnata, eeldusel, et ei ületata hädakaitse piire?19.12.2018

Tere
Millised õigused on täiskasvanud inimesel enda kaitsmisel vägivaldse alaealise vastu? Näiteks suvel palju kära tekitanud "McDonaldsi juhtum", kus alaealine poiss ründas füüsiliselt täisealist meest ja varastas ta rahakoti. Kas täisealisel on õigus kaitse eesmärgil alaealist vastu rünnata (eeldusel, et ei ületata hädakaitse piire). Alaealise kehaline väärkohtlemine on rangelt karistatav, aga kuidas peaks ohver kindlaks tegema, kas ründaja on täisealine või mitte, kui seda ei ole vaatlusega võimalik tuvastada?

Lugupidamisega

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Igal inimsel on õigus ennast agressiivse ründe eest kaitsta, tagamaks enda elu ja tervise puutumatus. Ründaja vanus ei ole selle juures oluline. Oluline on, et valitud kaitsemeetmed oleksid proportsionaalsed ründemeetmetega. Kindlasti tuleb arvestada, et oma vastutegevust võib olla vajalik ka hiljem põhjendada süüteomenetluse raames - menetluse alustamise eesmärk ei ole sellistel puhkudel "kindlasti kedagi karistada" vaid selgitada välja, kes ründas keda ja miks ning mis asjaoludel asjaosalistele vigastused tekkisid.