Töötervishoid ja tööohutus


Küsimus: Kas osalise tööajaga kodus töötav raamatupidaja peab ka käima tööandja poolt ette nähtud tervisekontrollis?10.02.2016

Tere,
olen osalise tööajaga raamatupidaja, kes töötab kodus, kuid käin dokumente toomas firmast. Firmas vahetus direktor. Nüüd on leitud, et kõik töötajad peavad läbima tervisekontrolli. Kas minule on ette nähtud kohustuslik tervisekontroll? Milline seadusandlik dokument reguleerib seda valdkonda?

Ette tänades,

Vastus: Kristi Jõeorg, Tööohutuse spetsialist, Riskianalüüs OÜ, www.riskianaluus.ee

Tere!

Kuvaritööd reguleerib määrus "Kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded". Määrus ütleb järgmist: lg (5) Tööandja peab töötajale, kes vähemalt poole oma tööajast töötab kuvariga, korraldama tervisekontrolli, mis hõlmab:
1) silmade ja nägemise kontrolli, arvestades töötervishoiuarsti või silmaarsti määratud tähtaega konkreetsele töötajale, kuid mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud nägemishäirete korral;
2) luu- ja lihaskonna seisundi kontrolli, eelkõige sundasendis viibimisega seotud vaevuste avastamiseks, sagedusega mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud vaevuste korral.

Kui Te töötate kodus tööandja huvides ning töölepingu alusel üle 20 tunni nädalas kuvariga, kohaldub Teile tervisekontrolli vajadus.

Tervitades,
Kristi Jõeorg
Riskianalüüs OÜ