Võlanõustamine


Küsimus: Ootamatult nõutakse suuri viiviseid, kuid enne ei ole mingeid teateid saanud28.09.2011

Tere
2003. aastal olen väidetavalt jäänud võlgu telefonifirmale. Arved läksid mul tookord üürikorteri aadressile kuid sissekirjutust olen omanud terve elu ühes ja samas kohas. Samal kuul kui lõpetasin üürilepingu, olen jäänud ka telefonifirmale võlgu. Need andmed sain telefonifirmast, kuhu läksin kohe pärast inkasso nõude saamist (ehk siis täna), nemad on võla andnud inkassole samal aastal, kuid ei täpsustanud mulle inkasso nime. Nõue on ca 300 eurot (40 eurot sideteenus, 200 eurot viivis ja 40 eurot nõudekulu). Kiri tuli aadressile, kus oman sissekirjutust. Ühtegi varasemat nõuet mul ei ole. Kusjuures nõudes ei ole märgitud kuupäeva, mis ajast on viivis jooksma hakanud jne. On märgitud summa ja maksetähtpäev ning konto nr. Kuidas peaksin edasi toimima?

Tänud ette vastuse eest!

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

Teie poolt kirjeldatu põhjal võib järeldada, et nõue on aegunud. Üldiselt on tehingust tuleneva nõude aegumise tähtaeg kolm aastat. Seega on Teil õigus keelduda nõude täitmisest ehk siis mitte mingeid summasid tasuda (ka põhivõlga mitte).
Juhul kui võlausaldaja (või inkassofirma) peaks pöörduma Teie vastu kohtusse, tuleb Teil menetluse käigus taotleda nõude aegunuks tunnistamist. Minule teadaaolevalt kohus omaalgatuslikult seda teha ei saa.

Lugupidamisega,
Kaidi Silver-Schöbe