Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas rakendatakse sundkindlustust, kui müüsin auto, ostja ei ole seda ümber vormistanud ja ma ei tea kus sõiduk üldsegi on?30.09.2015

Tere! Sõiduk oli müüdud 2010 aastal. Kahjuks uus omanik ei vormistanud sõidukit enda nimele. Ostu-müügileping on kaotatud. 2011. aastal võtsin sõiduki ajutiselt registrist maha. Praegu on niisugune olukord, et sõiduk on minu nimel, aga kus sõiduk on ja kes sõidukit kasutab, ma ei tea. Näitab, et sõidukil puudub tehnoülevaatus ja liikluskindlustus. Mida te soovitate teha? Kas suundkindlustus rakendatakse ka?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Sundkindlustus rakendub liiklusregistris olevale sõidukile
- sõiduki registrisse tulekust, kui peale registrisse tulekut ei ole liikluskindlustust või
- viimase liikluskindlustuse lepingu lõpust 12 kuu möödumisel.

Kui sõiduk on ajutiselt registrist kustutatud, siis rakendub sundkindlustus registrisse tulekul, kui isik lepingut ei sõlmi.

Kui sõiduki kirje on liiklusregistris peatunud (kirje peatub, kui tehnoülevaatusest ja viimase poliisi lõpust on kaks aastat möödas), siis sundkindlustus ei rakendu.

Esmalt uurige liiklusregistrist, näiteks Maanteeameti e-teeninduse (https://eteenindus.mnt.ee/) kaudu, välja, mis seisundis on sõiduk. Sellest saate ülaloleva teabe põhjal selguse, kas sundkindlustus rakendub või mitte.