Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas auto kasutaja, kes ei ole auto omanik, saab ka omale kuidagi liikluskindlustuse "staaži" koguma hakata?30.10.2015

Tere!
Nagu aru saan, on võimalik Eestist oma liikluskindlustuse koefitsienti üle viia. Küsimus aga selline. Nimelt on mu vana Eesti numbrimärgiga auto tütre kasutuses. Omateada oleme alati märkinud kindlustusevõtjaks tema, lootuses, et talle hakkaks juba n.ö. plusspunkte kogunema. Siiani on tegelikult ikkagi arusaamatu, kummale need siis kasu on toonud. Millalgi ka küsisin kindlustusest selle kohta ja vastati, et kuna auto on minu, siis olen mina kindlustusevõtja aga nagu, et tütrele siiski koguneb boonus. Või noh, täpsemalt enam ei mäleta aga oleks huvitav teada küll.
Kui riik.ee-st liikluskindlustusfondist enda kohta väljavõtte tegin, oli seal kuni tänase päevani kõik need kindlustused minu all. Mind nüüd huvitabki, et kas tütar pole tegelikult siis endale midagi kogunud. Ja teiseks - kui ma nüüd selle ametliku teate annan Soome kindlustajale ja tema arvestab mulle selle järgi siinsele sõidukile boonust, siis kas Eestis tütre kasutuses olev auto jääb neist ilma?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Isiku kindlustusajaloos saab teave kajastatud, kui isik on sõiduki omanik, vastutav kasutaja või kindlustuslepingus kindlustusvõtja. Kuni eelmise aasta 1. oktoobrini kehtinud liikluskindlustuse seaduse järgi pidi kindlustusvõtja olema sõiduki omanik. Seega enne seda ei saanud kindlustusajalugu tekkida sõiduki kasutajale, kes ei olnud omanikuks märgitud.

Seda, kas ja kui palju on kindlustusajalugu Teie tütrele kogunenud saate vaadata LKF-i vastava päringu abil. Kui ta ei ole lepingus kindlustusvõtja olnud, siis ei ole tal ka kindlustusajalugu.

Teabe andmine isiku kindlustusajaloo kohta välismaa kindlustusandjale ei mõjuta kindlustusajaloo kasutamist Eestis.