Kahju- ja elukindlustus


Küsimus: Kas kindlustatava sõiduki kasutusala muutub ühekordse rendi puhul?19.11.2015

Kohustusliku liikluskindlustuse puhul on poliisile märgitud ka sõiduki kasutusala. Kui tekib vajadus (juriidilisele isikule kuuluvat) sõidukit ühekordselt välja rentida, kas see tähendab koheselt kasutusala muutust? Ehk teisisõnu, kui poliisil on märgitud kasutusalaks "tavakasutus" siis kas seda sõidukit võib rendilepingu alusel välja rentida ilma kohustusliku liikluskindlustuse lepingut muutmata?
Ette tänades

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Liikluskindlustuse lepingus sõiduki kasutusala märkimise kohta üldised reeglid puuduvad. Iga kindlustusandja ise võib määrata vastavad reeglid. Täpse vastuse saamiseks pöörduge kindlustusandja poole, kellega Teil leping on sõlmitud.

On õige, et kui lepingu sõlmimisel küsitakse sõiduki kasutusala ja see kindlustusperioodi jooksul muutub, siis tuleb sellest kindlustusandjat teavitada. Kui näiteks valikus on tavasõiduk ja rendisõiduk ja rohkem selgitusi ei ole, siis võib arvata, et ka ühekordne rentimine teeb sõidukist rendisõiduki. Samas võib kindlustusandja mõelda rendisõiduki all sõidukit, mida renditakse lühikeseks perioodiks.